Retro kiállítás Mosonszentmiklóson

Hogy ne csak emlék maradjon a múlt

Fotó: Győr+
Győr+
2021.11.01. 20:04

Ingyenesen megtekinthető retro kiállítás nyílt nemrég Mosonszentmiklóson a Művelődési Házban. A magángyűjtemény megmutatja a nem is olyan régmúltat, azokat az eszközöket, amelyeket sokan még használtunk, s talán nosztalgiával gondolunk vissza rájuk.

A retro kiállítás anyaga szinte teljes egészében a település egyik díszpolgárának, Havassy Lászlónak a magángyűjteménye, amelyeket más, szintén a múlt megőrzése mellett lándzsát törő falubelitől kapott tárggyal egészített ki.

Az asztalokon megtalálhatók a háztartási eszközök, a tisztálkodó szerek, a szórakoztató elektronikák, de több, berendezett szobarészlet is látható. Így szemlélődhetünk a különféle kávéfőzők között, s megvitathatjuk, hogy vajon még mindig a kotyogós a bajnok, vagy mára már véglegesen hódítanak a kapszulások? Elmerenghetünk, milyen volt, amikor még a boltban kellett darálni a szemes kávét és zacskóból önteni a tejet. 2021-ben már okostelefont nyomkodunk, míg pár évtizede még tárcsáztuk a hívott fél számát, fejből vagy a regiszterből.

A gyermekek nem elektromos kisautók után futtatták a szülőket az aszfalton, hanem hintalovon vágtattak végig a képzeletbeli vadnyugaton. Vagy éppen bepakoltak a kis kofferbe, mert sürgősen távozni akartak otthonról, a maguk néhány éves élettapasztalatával.

Láthatjuk, hogy palackos víz nélkül is mentek a mindennapok, mert volt a remek, napjainkra roppant mód megreformált szódásüveg. Ahogy a habszifonba félrenyomott patron is beterített pár konyhát annak idején, lehetőleg persze festés után.

Rég volt, de kétségtelenül igaz volt. Talán sokan emlékeznek rá, használták ezeket a tárgyakat, próbálták befogni a Szabad Európa rádiót, többnyire sikertelenül. Maradt a szerencsésebbeknek a szalagos magnó, majd később a lemezjátszó, kazettás magnó…

Ez mind-mind romantika lenne egy letűnt kor után?! Döntse el mindenki személyesen, Mosonszentmiklóson, a Művelődési Házban (Kossuth tér 1) az időszakos retro kiállításon, ahol szinte tényleg minden megtalálható az elmúlt évtizedekből.

A kiállítás megtekinthető még november első hetében, az Önkormányzat telefonszámán (06-96/360-023) való egyeztetés után vagy hívják a 06 (30) 662 5940 -os mobilszámot és érdeklődjenek!

Kapcsolódó témák: #kiállítás | #Mosonszentmiklós | #retro |