Kultúra

Hivatalkülönlegességeket járhatunk be a hétvégén

Fotó: kormanyhivatal.hu
Győr+
2021.09.17. 19:26

Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2021. szeptember 18-19. között. A rendezvénysorozathoz a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal is csatlakozott.

A Miniszterelnökség koordinálásával zajló Kulturális Örökség Napjain tízezrek kerekednek fel, hogy meglátogassák a bennünket körülvevő történeti épületeket és kerteket, vagy részt vegyenek egy-egy, a műemléki értékeket bemutató sétán, élvezzék a helyszíneken szervezett programok kulturális sokszínűségét. Ezen a hétvégén olyan történeti épületeket nyitnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől. Olyan emberek mutatják be ilyenkor a rájuk bízott értékeket, akik nem csak szeretik őket, de ismerik szépségüket, múltjukat, jelenüket és fontos számukra a megőrzésük.

A két napra látogathatóvá váló rejtett, exkluzív helyszíneket szakavatott helyi önkéntes túravezető mutatják be az érdeklődők számára ingyenesen, regisztráció nélkül.

Az Európai Tanács kezdeményezésre 30 éve indult Európai Örökség Napok (European Heritage Days) keretében rendezett rendezvénysorozat mára  több, mint 50 országában nyújt ingyenes programokat, bemutatva a helyi kulturális, régészeti és természeti értékeket. Az európai, a nemzeti és a helyi kulturális identitást egyaránt erősítő esemény részeként a helyi közösségek a saját múltjukból merített történetek alapján hívják fel a figyelmet a tárgyi és szellemi kulturális örökség megőrzésének fontosságára.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal két épületével csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz:

A Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Fő utcai épülete csodás, műemléki védelem alatt álló építészeti remekmű, melyet szeptember 18-án (szombaton) 10 órától egy fél órás séta keretén belül ismerhetnek meg az érdeklődők.

A Mosonmagyaróvár, Fő tér 11. szám alatti épületnek több mint száz éve meghatározó szerepe van a város életében. Jelenleg az épületben található a Polgármesteri Hivatal és a Mosonmagyaróvári Járási Hivatal Kormányablaka is.

A programokról további információ: http://oroksegnapok.gov.hu/

Kapcsolódó témák: #kormányhivatal | #Kultúra |