Fejlődő falvak

Győrszemerén bölcsődét avattak

Fotó: Marcali Gábor
Hajba Ferenc
2021.07.01. 16:50

Új bölcsődet adtak át a 3400 lélekszámú Győrszemerén. Az új létesítmény kissé tehermentesíti a győri intézményeket is, hiszen a település városunk agglomerációjához tartozik, sokan győri bölcsődékbe, óvodákba iratták be gyerekeiket.

Két csoportban 28 kisgyermek töltheti napjait a korszerű, csütörtökön átadott győrszemerei bölcsődében. Szüleik így visszatérhetnek dolgozni munkahelyeikre, a gyermekek pedig – ahogy a megnyitón fogalmaztak – megélik a helyi identitás érzését, s várhatóan nagyobb korukban is jobban kötődnek a településhez.

Gyopáros Alpár kormánymegbízott, a térség országgyűlési képviselője beszédében arra emlékeztette a hallgatóságot: tíz-tizenöt évvel ezelőtt még arról panaszkodtak a települések polgármesterei, hogy tagozatokat, iskolákat, óvodákat kell bezárni a gyermekhiány miatt. A mostani kormány tudatos településfejlesztő munkájának, így a Magyar Falu Programnak is köszönhetően most már sok helyen az a gond, hogy nincsenek, vagy szűkösnek bizonyulnak a bölcsödék, s az óvodák. Nem természetes folyamat tehát a magyar falvak lélekszámának a csökkenése, átgondolt családpolitikával a folyamat megfordítható, hangsúlyozta Gyopáros Alpár.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke fontosnak tartotta, hogy a az apróbb települések is rendelkezzenek színvonalas alapvető közszolgáltatásokkal. Győr-Moson-Sopron megye 183 település közül több mint hatvanban van, vagy egy-két éven belül lesz korszerű bölcsőde. Ma már vidéken is ritka a többgenerációs család, nincs aki vigyázzon a kisgyerekre, míg a szülők dolgoznak. A bölcsőde viszont lehetővé teszi visszatérésüket a munkaerő-piacra, érvelt az intézmény fontossága mellett Németh Zoltán.

Az bölcsőde alapterülete 360 négyzetméter, s 230 millió forintból valósult meg a TOP program keretében – tájékoztatott Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere. Két csoportban 28 gyermeket tudnak fogadni. Az épületet korszerű technikával működtetik, energiaellátásukat napelemek teremtik meg. Ezeket az elemeket a játszótér mellé helyezték el, mert a tetőn csak akkor működhettek volna hatékonyan, ha kivágják a környező platánfákat. A polgármester beszélt arról is, hogy a Győrt Pápával összekötő 83-as megépítése után várhatóan még nagyobb érdeklődés mutatkozik az eddig is folyamatosan gyarapodó, növekvő létszámú település iránt.

Televíziós szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #bölcsődék |