Hirdetés
ÉDUVIZIG

Fakitermelési munkák a Mosoni-Dunánál

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2021.12.01. 12:21

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság KEHOP-1.3.0-15-2016-00012 azonosító számon „Mosoni-Duna torkolati szakaszának vízszint rehabilitációja” címmel projektet valósít meg. A beruházás fő célja a Duna vízszintsüllyedésének hatására a Mosoni-Duna torkolati szakaszán lesüllyedt kis- és közepes vízszintek visszaállítása.

Hirdetés

A beruházás keretében épülő torkolati műtárgy üzembe helyezését követően a megemelt vízszintek a folyómeder egykori, az 1950-es évekre jellemző vízzel borított területeit fogják ismét elönteni. Ennek következtében a projekt megvalósulását követően a Mosoni-Duna Győr-torkolat közötti szakaszán, a jobb és a bal parton egyaránt, a vízparti szegélyező állományok víz alá kerülnének.

E faállományra jellemző a nagyszámú, már jelenleg is pusztuló csúcsszáradt, odvas, vihartört, ill. hódkárosított egyed, a város felől kivadult parkfa és egyéb adventív fafaj jelenléte, továbbá a talajszinten a korábbi árhullámokból származó nagy tömegű fekvő holtfa felhalmozódása. Az ÉDUVIZIG az épülő létesítmény üzembe helyezését megelőzően a víz alá kerülő és emiatt kivágandó fák letermelését végzi a parti sávon vállalkozó bevonásával. Ennek sematikus ábrázolása látható a lenti mintakeresztszelvényen.

Az ÉDUVIZIG a fakitermelési munkákhoz rendelkezik a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi Osztálya által kiadott érvényes természetvédelmi engedéllyel, továbbá hivatalosan megtette a Vas Megyei Kormányhivatal Erdészeti Osztálya számára a szükséges fakitermelési bejelentéseket. A települési érintettség alapján a fakitermelést Győr Megyei Jogú Város jegyzője számára is bejelentette, aki a tervezett munkákat tudomásul vette.

A munkák várhatóan 2022 tavaszáig fejeződnek be, addig is munkaterületnek minősül a parti sáv, ezért felhívják a területet látogatók szíves figyelmét a szükséges balesetvédelmi távolság betartására. Jelenleg egy munkaközi állapot tapasztalható, a terület egyes szakaszain a már ledöntött, de még felkészítés és elszállítás előtti faanyag látható. A technológia sorrendnek megfelelően a parti sávról és a mederből a letermelt anyagot folyamatosan elszállítják. A munkákhoz kapcsolódóan gondoskodnak a vágási és egyéb hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról. A Mosoni-Duna torkolati műtárgy üzembe helyezésével a mostani vágástér tehát víz alá kerül, az a későbbiekben egy szélesebb vízfelület része lesz.

A munkák befejezéséig a területet látogatók szíves megértését és türelmét kérik!

Kapcsolódó témák: #ÉDUVIZIG | #Mosoni-Duna |
Hirdetés