Értékek mentén Szent Márton ünnepén

P. Csapucha Adrienn Krizsán Csaba
2022.11.19. 11:22

November 18-án rendezték a hagyományos Szent Márton-napi ünnepséget a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor védőszentje 1625 éve hunyt el, mégis eleven az emléke, gondolkodásra, cselekvésre, alkotásra ösztönöz személyisége. Ezért az apátság idén is díjat adományozott két olyan személynek, akik Szent Mártonhoz hasonlóan napjainkban mutatnak példát munkásságukkal, tetteikkel. 2022-ben Áder János és Herczegh Anita vehette át a kitüntetést.

Különleges hangulatot áraszt a ködös, őszi tájban kivilágított monostor Szent Márton hegyén, pénteken pedig egészen más fényében tündökölt a történelmi és szakrális központ. Ekkor tartották ugyanis az apátság védőszentjének ünnepét, ahol elsőként Hortobágyi T. Cirill köszöntötte a megjelenteket. A főapát beszédében kiemelte Szent Márton kivételes személyiségét, szókimondását, bátorságát, tántoríthatatlan küzdelmét az emberért, a szeretetért, a tisztulásért, a tiszta megoldásokért. „Márton lelkületét kell eltanulnunk, az emberre, a másikra figyelő lelkületét! Védőszentünk őrizte a bölcsességet és érzékelte maga körül mindazt, ami fontos, legyen akár a koldus, az utolsó az emberek között, akik elől mások elfordították arcukat!” – fogalmazott a főapát.

Hortobágyi T. Cirill hozzátette, hogy Szent Márton 1700 év távlatából a szeretet cselekedeteire késztet, Pannonhalma pedig 1000 éve bátorít ugyanerre. Az értékek őrzése és ápolása pedig mindig is fontos szerepet játszott az apátság életében, ezért is adják át minden évben a Szent Márton-díjat olyan személyeknek, akik példát mutatnak, értéket teremtenek és közvetítenek.

Az idei ünnepségen Áder János, valamint felesége, Herczegh Anita, a koronavírus árváiért létrejött Regőczi Alapítvány alapítói kapták az elismerést, akik a főapát mellett Simon Attilától, a Herendi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatójától, valamint Haál Gábortól, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok ügyvezetőjétől vehették át kitüntetésüket.

„Akiben valóban él a felebaráti szeretet, lehetetlen, hogy ne találjon nélkülözőkre. Ne találja meg azokat, akik személy szerint várnak rá” – kezdte Pilinszky János gondolataival köszöntőjét az egykori köztársasági elnök, majd így folytatta: Ki ne érezte volna már életében, hogy a feladatok egész egyszerűen rá találnak. Persze néha ennek a találkozásnak vannak gátjai, korlátai” – mondta Áder majd felelevenítette a Tours-i Szent Márton és a ludak történetét, egyúttal napjaink nehézségeire is rámutatott. „A koronavírus-járvány sok mindenre rávilágított, sok mindent kellett átgondolnunk. A Regőczi Alapítvány létrehozása feleségemmel közösen, a legtermészetesebb elhatározás volt. A késztetésből született, hogy muszáj tenni valamit, és az érzésből, hogy tegye mindenki azt amit megtehet, amire képességei, lehetőségei kijelölik – fogalmazott Áder János, majd köszönetet mondott feleségének kitartó és szeretetteljes munkájáért, és mindazoknak, akik valamilyen formában segítik az alapítvány működését. A díjazott végezetül hozzátette, hogy ez a mostani elismerés nagy megtiszteltetés, tovább ösztönzi őket munkájukban, Pilinszky gondolataira visszautalva: „azért, hogy a felebaráti szeretet rátaláljon a nélkülözőkre!”

Ez a szellemiség lengte be a főapátságot pénteken, a köd mellett különleges lepelt borítva a Szent Márton hegyre.