Eltiltás alatt vezetett, balesetet okozott majd elhajtott

Győr+ Marcali Gábor
2022.12.21. 11:51

A vádlottat korábban eltiltották a járművezetéstől, mégis újra vezetett, így okozott balesetet, de ezután megállás és segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A vádirati tényállás szerint a 47 éves terheltet már 2019 évben eltiltotta a járművezetéstől a bíróság 4 évre. Ennek ellenére a vádlott 2022 márciusában a 83-as számú főúton személyautót vezetve közlekedett Győr irányába. Közlekedése során úgy kezdett az előtte a haladó gépkocsik előzésébe, hogy a kanyar ívétől nem látta be rendesen az utat, és nem vette észre a vele szemben szabályosan közlekedő kisteherautót. A terhelt csak úgy tudott visszatérni saját sávjába, hogy veszélyesen közel került az előzött járműhöz és szemből jövő kisteherautóhoz is. A megelőzött jármű a padkára húzódott, míg a kisteherautó az ütközés elkerülése érdekében a menetiránya szerinti jobb oldali vízelvezető árokba hajtott, és az oldalára borult. A kisteherautó vezetője a balesetben nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A terhelt, bár észlelte az általa okozott balesetet, de mégsem állt meg, nem nyújtott segítséget, hanem egészen Győrig vezette járművét.

A Győri Járási Ügyészség a terhelt ellen eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztásának minősített esete miatt emelt vádat, mely cselekményért a halmazati szabályok alapján négy és fél évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a vádlottat a bíróság ismételten tiltsa el a közúti járművek vezetésétől.

Az ügyben az érdemi döntést várhatóan a Győri Járásbíróság fogja meghozni.

Forrás: ugyeszseg.hu