Hagyományőrzés

Egyre népszerűbb a börcsi Tökfesztivál

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2021.10.11. 14:14

Kis község, nagy szívvel és egy rendkívül összetartó közösséggel. A szombatihoz hasonló rendezvények összekovácsolják Börcs lakóit, sőt a 14. alkalommal megszervezett Tökfesztivál már nem csak a régióból, hanem az ország különböző pontjairól is a Győr melletti településre vonzza az embereket.

Nem csoda, hiszen az esemény minden korosztályt megmozgat, rengeteg az interaktív program és a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre.

„Több mint hatvan ember önkéntes munkája kellett ahhoz, hogy az idei Tökfesztivált megrendezzük” – mondta portálunknak Sándorné Giczi Klára. A börcsi önkormányzat kulturális asszisztense, rendezvényszervezője hozzátette, az első rendezvényen nagyjából tizenöten lehettek, míg szombaton – a legpesszimistább becslések szerint – az ezerötszáz főt is meghaladta a községbe látogatók száma.

A hétvége első napjának délutánján kezdődtek a programok, a megnyitót követően Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház színművésze elsősorban a gyermekeket célozta. A színművésznő Halász Judit dalaival szórakoztatta a legfiatalabb korosztályt. A Lajta Néptáncegyüttes előadása alatt még a legidősebbeknek is ritmusra járt a lába a színpad körül. Legnagyobb sikere talán a Téti Fúvószenekarnak volt a szombati előadók közül. A régió egyik legkedveltebb együttese ismert slágereket játszott klasszikus hangszereken, ami jó kedvre derítette a nagyérdeműt. A fellépők között ott volt még Takács Sándor nótaénekes, akit Vörös Árpád prímás és cigányzenekara kísért, majd az Abdai Rábca Dalkör is bemutatta dalos műsorát.

Ha pedig már Tökfesztivál: természetesen a főszereplő a szép nagyra és kerekre duzzadt tök volt a rendezvényen, amit ingyenesen bárki kedvére faraghatott, művét szakmai zsűri értékelte, és a legjobbakat díjazta is.

A tökfaragás mellett olyan népi hagyományok elevenedtek meg, mint a kukoricamorzsolás, a diótörés, a Kézművesek Utcáján pedig a korongozás vitte a prímet.

Ha valaki megéhezett, vagy megszomjazott helyi kezek készítette palacsintát, sütőtököt és különböző édességeket fogyaszthatott, természetesen a forró tea és a forralt bor is segített átvészelni a hűvös őszi délutánt.

Ellátogatott a rendezvényre Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is, aki beszédében azt hangsúlyozta, fontos és példaértékű, hogy a börcsiek tudnak időt és energiát fordítani egymásra, s nem tévesztik el a lényeget, hogy igazi közösséget építsenek. Jövőre a 15. Tökfesztivált rendezik majd meg a településen, ami a szervezők szerint méltó lesz a szép jubileumhoz.

Fotó: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Börcs | #fesztivál | #hagyományőrzés | #ősz | #tökfesztivál |