Időjárás

Csapadékosabb időszak veszi kezdetét

Győr+ | Illusztráció: Pixabay
2022.11.15. 06:03

A következő napokban már szükség lesz az esernyőkre, a hét második felében akár az első hópelyheket is megláthatjuk.

Hirdetés

Átalakulás kezdődik időjárásunkban, egy Skandinávia fölött megerősödő anticiklon keleti peremén hideg, sarkvidéki levegő indul meg délre, miközben az Atlanti-óceán felől enyhe, nedves légtömegek érkeznek a kontinens belseje felé. A két különböző légtömeg pont a térségünk fölött fog keveredni, a Földközi-tenger középső medencéje fölött mediterrán ciklonok is jó eséllyel kialakulhatnak, emiatt csapadékosabb időszak veszi kezdetét.

Kedden délnyugatról északkelet felé már átvonul fölöttünk egy esőt, záporokat okozó csapadéksáv, helyenként 5 mm-t meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Szerdán pedig már egy mediterrán ciklon okozhat egyre többfelé esős időt. A jelenlegi számítások szerint legkisebb eséllyel északon, északkeleten eshet, ugyanakkor az ország déli felén kiadós csapadék hullhat. A Dunántúlon egyre többfelé feltámadhat az északi szél. Hideg még nem lesz, délután 8-13 fokot mérhetünk.

A hét második felében a Kelet-, Északkelet-Európa fölött felgyülemlett hideg levegőből valamennyi már hozzánk is eljuthat, miközben újabb mediterrán ciklonok alakulhatnak ki, és hozhatnak ismétlődő csapadékot. Az északi-északkeleti országrészben valószínűleg péntekre hűlhet le a magasabb légrétegekben és talaj közelében is olyan mértékben a levegő, hogy az eső mellett már a havas eső, hó is megjelenhet.

Mediterrán ciklonkról lévén szó természetesen még mindig nagyfokú a bizonytalanság, így friss információkkal hamarosan újra jelentkezünk. Addig is kövessétek nyomon az Időkép naponta kétszer frissülő előrejelzését!

Forrás: Időkép

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #előrejelzés | #eső | #időjárás | #meteorológia | #ősz |