Busz előtt büntetőfékezett, meg is lett az eredménye

Győr+ Illusztráció: Depositphotos
2023.11.21. 08:16

A Győri Járási Ügyészség közúti veszélyeztetés és más bűncselekmény miatt emelt vádat egy 54 éves férfi ellen, aki büntetőfékezett a távolsági busz előtt.

A vádirati tényállás szerint az 54 éves terhelt 2023 júniusában, a hajnali órákban Sopronban haladt járművével, mikor veszélyesnek ítélete, azt, ahogy a buszmegállóból elindult mellette a távolsági buszjárat, és ezt dudálással jelezte is a buszvezetőnek. Ezután a vádlott kb. 40 km/h sebeséggel haladt közvetlenül a busz előtt, mikor minden ok nélkül, hirtelen olyan intenzitással fékezett, hogy járműve kerekei nyomot hagytak az útburkolaton. A buszsofőr, azért, hogy az ütközést elkerülje szintén fékezni kényszerült, és ettől a leszállásra készülődő, álló utasok közül többen elestek, egy ülő utas pedig nekiesett az előtte lévő ülésnek. A buszon kb. 40 utas utazott.

A buszsofőr megállt és a fényszóró felvillantásával, hangjelzéssel és a vészvillogó használatával jelezte a kialakult veszélyhelyzetet, de a vádlott a helyszínről elhajtott.

Az esemény során egy utas nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Az ügyészség közúti veszélyeztetés, és segítségnyújtás elmulasztása minősített esete miatt emelt vádat a terhelt ellen. Vele szemben a halmazati szabályok alapján négy és fél évig terjedő szabadságvesztés büntetés is kiszabható, valamint az ügyészség indítványozta, hogy a terheltet a járásbíróság határozott ideig tiltsa el a közúti járművek vezetésétől.

Az érdemi döntést várhatóan a Soproni Járásbíróság fogja meghozni az ügyben.

Forrás: Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség
Illusztráció: Depositphotos

Kapcsolódó témák: #büntetőfékezés | #busz | #közlekedés | #ügyészség |