Hirdetés
Árvíz

Az árhullám Nagybajcsnál várhatóan kedden tetőzik

Fotó: Győr+ Archívum
Győr+
2021.07.19. 12:18

A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja – írta közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Hirdetés

Hozzátették, az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette.

Ausztriában, az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjén és a Bécsi medencében 24 óra leforgása alatt 33-62 mm csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 mm eső esett.

Hirdetés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, a hidegörvény hétfőn lassan dél felé eltávolodik és legyengül, északnyugat felől hidegfront érkezik, mellyel szárazabb légtömegek érkeznek a térségbe.

A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás.

A magyar szakaszon intenzív vízszintemelkedések indultak meg, az árhullám Nagybajcsnál várhatóan kedden tetőzik, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb Komárom és Esztergom térségében várhatóan I. fokot kell majd elrendelni. Budapestnél a tetőzésre szerdán lehet számítani, a mostani előrejelzések alapján a rakpart szintje alatt, itt árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendeli.

Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken. A védvonalakon figyelőszolgálatot állítunk fel, a beavatkozó egységeket készenlétbe helyezzük. Mivel a víz a töltések között marad, a védekezési tevékenység elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál” – írták a szakemberek.

Arra figyelmeztetnek, hogy a következő napokban a Dunán és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnőnek a vízsebességek, sokfelé kell számítani komolyabb mennyiségű uszadékra is a folyón, ezért külön felhívják a vízitúrázók figyelmét a fokozott óvatosságra.

Kapcsolódó témák: #árhullám |
likeold
a fb oldalunkat