A régióban folytatódott a településfásítási program

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.03.24. 11:12

Idén is folytatódik az országos településfásítási program, ebben az évben a közeli Győrzámolyon ültették el az első facsemetéket. 13 fafajtából összesen 10 ezer fa áll rendelkezésre, amiből tavasszal és ősszel közel 450 település zöldülhet majd. A program indulása óta közel 1500 olyan település jutott ingyenesen fához, aminek a létszáma nem éri el a 10 ezer főt. Az országos akció pénteki nyitórendezvényén dr. Nagy István agrárminiszter azt mondta, jó tudni, hogy országszerte értik az emberek azt, hogy a fásítással hozzájárulhatnak a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

A győrzámolyi Futódomb utcában indult a településfásítási program idei sorozata. Itt, ebben a környezetben családi parkot álmodtak meg a helyiek, élükön a polgármesterrel. Nem véletlenül itt ültették el a facsemetéket is az agrárminiszter vezetésével.

A település polgármestere kiemelte, aki fát ültet, az a jövőnek ültet. „Néhány fa elültetése is fontos dolog, hiszen ezzel tovább zöldítjük a településünket és nem véletlenül hívtuk az óvodásokat, mert ők a jövő, hívtuk a képviselőket, mert ők a jelen és hívtuk Miniszter urat, mert ő pedig az alap, az életet adó gyökérzet pedig nem más, mint a haza, az egész magyarság” – mondta köszöntőjében Pulai Nikoletta, Győrzámoly polgármestere.

A tavalyi nagy siker után idén januárban is rengeteg igénylés érkezett, 13 fafajtából összesen 10 ezer fa állt rendelkezésre, amiből közel 450 település zöldülhet majd országszerte.

„Ebben az évben minden 10 ezer fő alatti magyarországi település jogosult volt az igénylésre, azok is, akik korábban már részt vettek a programban, ezúttal 443 település adott le sikeres igénylést, vagyis megállapítható, hogy a program sikeres, az érdeklődés töretlen, egyre több település járulhat hozzá a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez” – fogalmazott dr. Nagy István agrárminiszter.

A program keretében mindenhova, így Győrzámolyra is 10-14 centiméter törzs körméretű, fajtától függően 2-5 méter magas, 3-4 éves, földlabdás vagy konténeres sorfák kerülnek. A faültetésben pedig erdész szakemberek segítenek, így segítettek pénteken Győrzámolyon is a helyi képviselőknek és az óvodásoknak. Győr-Moson-Sopron vármegye ebben a programban is élen jár, idén, 38 településen, 883 fát ültetnek majd vármegye szerte.

Kapcsolódó témák: #faültetés | #Győrzámoly | #Nagy István |