
A Szigetközi Szatyor vásár május 18-án Győrújfalura látogatott. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza a családokat a helyi termelőkhöz, kézművesekhez és a régió hagyományaihoz. A programra a Győr+ Rádió is kitelepült, izgalmas beszélgetésekkel, helyi kincsekkel és vidám hangulattal jelentkeztek munkatársaink.
Az idő nem volt kegyes azokhoz, akik vasárnapi programnak a most Győrújfalun megrendezett Szigetközi Szatyor vásárt tervezték. Az eső is esett, a hőmérséklet sem volt tavaszi, ám annál jobb volt látni, hogy sem az árusok, sem a nézelődők, vásárlók kedvét nem szegte az időjárás.
Szó se róla, a minőségi termékekre, terményekre egyre nagyobb az igény. Az emberek egyre jobban figyelnek arra, hogy mit vásárolnak, mit esznek, szóval hogy mi kerül a családi asztalra. Érdemes is alaposan szemügyre venni egy-egy termék összetevőjét a szupermarketekben, mert bizony elcsodálkozhatunk a sok-sok adalékanyagon. Nos, a termelői piacok, vásárok épp amiatt is egyre népszerűbbek, hogy itt tényleg azt kapjuk, amit szeretnénk: a termőföldtől jut el az asztalig a zöldség, a gyümölcs. Kemikáliáktól mentesen, gondosan befőzve vagy egyéb módon tartósítva. Felmerülő kérdéseinket legtöbbször közvetlenül a termesztőkhöz, a készítőkhöz intézhetjük, akiknek ez nemcsak egy munka, egy megélhetés, hanem bizony életforma és szenvedély is.


A kézműves termékek pedig egyediséget képviselnek, semmiképp sem tucatcuccok, s ráadásul az újrahasznosításnak köszönhetően még a környezetet is óvhatjuk megvásárlásukkal. Gondolták volna, hogy például elszakadt, megkopott farmerből ragyogó, divatos és egyedi táskák készülhetnek?
A natúr kozmetikumokra is mind nagyobb figyelem irányul, hiszen a bőrünk nagyon komoly védőréteget képez testünkön, megérdemel minden törődést. Viszont sok kozmetikum tartalmaz káros anyagokat, így ha tényleg jót szeretnénk tenni magunkkal, akkor válasszuk a natúr kozmetikumok egyre szélesedő skáláját.


A Győr+ Rádió munkatársai – Bajzát Zsuzsi, Farkas Mónika, Ferenczy Balázs, Herkely Ákos és Nagy Roland – is alaposan körülnéztek a Szigetközi Szatyor győrújfalui helyszínén, s ahogy mesélték, csodás portékák várták a vásárlókat.
A frissen sült kürtőskalács illata pedig úgy lengte be a Manó Tanya területét, hogy a rádiót hallgatva is szinte éreztük, ahogy a kézműves sörök zamatát is…
A mikrofon előtt vendég volt többek között Balogh Zoltán, a Szigetközi Szatyor Vásár főszervezője, és Körmendiné Judit, az Életkert lekvárok és fermentált üdítők szakértője, aki irigylésre méltó lelkesedéssel beszélt mindarról az örömről, amelyet a kert, a kertészkedés és a termények adhatnak nekünk.


Zsuzsi, Móni, Balázs rendszeres és sikeres kísérletező a konyhában, így nem lepődnénk meg, ha jobbnál-jobb alapanyagokkal megrakott kosarakkal térnének haza a kitelepülésről. Roland és Ákos pedig igazi ínyenc, így egy-egy üveg finom méz, lekvár, vagy épp kézműves sör egészen biztos, hogy elcsábította őket a vásárlásra.
A Szigetközi Szatyor egyébként nemcsak a kiváló termékekről, árukról ismert és közkedvelt, hanem a közösségi élmény miatt is, amely minden egyes alkalmukat kíséri. Remek hangulat, egészséges és kiváló minőségű portékák jellemzik a vásárokat, amelyeket kár kihagyni!









































Galéria: Ács Tamás