Vendég+látás – fotókiállítás


2020-05-28 - 2020-11-10
Pannonhalma
Kiállítás
ingyenes program
A Pannonhalmi Főapátság Vendégségben témájú évadának időszaki fotókiállítása május 30-án megnyithatott és november 11-ig látogatható a Főmonostori kiállítótérben.
Hirdetés

Vendéglátó és vendég egymásra utalva, egymással közösen kell kialakítsák azt a légkört, amelyben kölcsönösen gazdagodni tudnak, amelyben a vendégség többé válhat, mint a részek összege.

A kiállító négy kortárs fotográfus az egyház és a mindennapok találkozási felületét vizsgálja, ahol a vallásos és a profán létünk felületei érintkeznek. A 21. századi életvitelünkből sok tekintetben következő közönyt és elunt, jelentés nélküli rutinokat találnak-e, vagy létrejön valamilyen kölcsönhatás, akár feszültség, akár katarzis?

Zellei Boglárka reprezentatívnak épült rituális terekbe kalauzol bennünket, ahol egy-egy kiemelt pillanat szemtanúi lehetünk szigorúan komponált képein, amelyek így aprólékosan tanulmányozhatók és összevethetők hasonló élményeinkkel. Németh Sz. Péter a köztereket járja egyházi jelképek után kutatva. Nem szépít a látványon, mindent a maga összevisszaságában fényképez le, szándékosan nem a rendet keresi, és saját képeinél sem törekszik a megszokott esztétikus kompozíciókra, mert leleplezni, láttatni akar. Szombat Éva túlzó színekkel és giccsesbe hajló effektekkel emel ki lakásokban található vallásos motívumokat hétköznapi szerepükből, és nagyítja fel őket előttünk, hogy jobban szemügyre vehessük, van-e mögöttük valódi tartalom, netán eltorzultak, önmaguk pótlékaivá üresedtek-e ki. Stiller Ákos pedig a klasszikus fotóriport eszközeivel mutatja meg, mit jelent a kelet-magyarországi cigányságnak a Biblia, hogyan ad támaszt a hit ott, ahol nem is várnánk. Kritikusan, gyakran humorosan, de mindig szimpátiával mutatja meg a házilag barkácsolt egyházi giccskiegészítőket, de a mély együttléteket is.

Nyitvatartás:
2020. június 02. – től péntek – szombat – vasárnap 9:00 – 18:00 között

Kérjük, hogy a látogatók és a múzeumi munkatársak egészségének védelme érdekében figyeljünk egymásra:
a belépési pontnál kihelyezett fertőtlenítőszer található
a teremben maszk viselése kötelező
a belső térben egyidejűleg 15 négyzetméterenként legfeljebb 1 fő tartózkodhat, a 1,5 méteres védőtávolság betartásával

Hirdetés
további programok
2020-09-24

Kamarazenekari hangverseny

Zene

Vezényel: Serei Zsolt.

részletek
2020-09-25

Zen a Csillagközben

Kiállítás

A hallgatás extázisa.

részletek