Bencés Esték

Üzbegisztán – „Vámbéry nyomában”


2023-11-16
ingyenes program
A Bencés Esték sorozat következő előadását Gruber László földrajz történelem szakos tanár (Bonyhád) tartja Üzbegisztán – „Vámbéry nyomában” emlékexpedíció címmel, a bencés gimnázium dísztermében. Az előadás 2023. november 16-án csütörtökön este fél 7 órakor kezdődik. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
Hirdetés

A mai kor embere nevén túl alig-alig tud valamit neves kutatónkról, Vámbéry Árminról. Többek között azért indultunk el nyomdokain, hogy még alaposabban megismerjük és megismertessük munkásságát, ezáltal is segítve az összmagyar kultúra ezen örökségének fennmaradását.

A kéthetes expedíció során jártunk a kiszáradóban lévő Aral-tónál, ahol megnéztük az elsivatagosodó mederben „ragadt” hajókat. Átkeltünk az Amu-darja folyón, amelynek vizét a helybeliek 60 éve felelőtlenül pocsékolják. A legnagyobb kihívást az Aralnál és a Kizil-kumban megtapasztalt hőség jelentette. Az éjszakák során is mindössze 40 fokra „hűlt” a levegő, ami a sátras táborozáshoz nem éppen ideális körülmény.

Az ország természeti csodái mellett épített örökségét is feltérképeztük. Híva városa egy ékszerdoboz, Szamarkand és Buhara esetében inkább az „újjáépített” történelmet ismerhettük meg, amikor a Selyemút jelentős állomásaira érkeztünk.

Kapcsolódó témák: #Bencés Esték |
további programok
2023-12-07

Adventi illatok Győr-Újvárosban

December 7-én (csütörtökön) 17 órától szeretetvendégséggel és zenés műsorral várják az érdeklődőket az újvárosi Kossuth-szobor előtti téren.

részletek
2023-12-08 - 2023-12-09

Hungarikum est Sokorópátkán

Hungarikum estet tartanak december 8-án Sokorópátkán.

részletek