Ultimate frizbi


2020-01-24 - 2020-01-25
Győrszentiván, Váci Mihály u. 3.
Szabadidő
ingyenes program
Nemzetközi ultimate frizbi terem verseny.
Hirdetés

A Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban rendezik január 25-én és 26-án a nemzetközi ultimate frizbi terem versenyt. A belépés ingyenes.

Tavaly nyáron huszonhat ország 1500 versenyzője vett részt a Győrben rendezett ultimate frizbi Európa-bajnokságon.

Az ultimate frizbi egy hajítható sportkoronggal űzött csapatjáték. A játéktér egy téglalap alakú pálya, amim kb 64×37 m-es, és mindkét végén található egy-egy 23×37 m-es gólterület.  2×7 játékos van egyszerre a pályán. Amikor a támadó csapat sikeresen eljuttatja a korongot a védekező csapat gólterületére, akkor szerzett egy pontot. A korongot bármelyik irányba lehet továbbhajítani a csapattársnak. A korongot megszerző játékosnak meg kell állnia, nem futhat tovább a koronggal (de végezhet sarkazást). A korongot birtokló játékosnak 10 másodperce van, hogy a korog továbbítására. Ha egy passz nem ért célba, akkor a másik csapatra száll a támadás joga. A játékosok szándékosan nem akadályozhatják egymást, a feltartás szabálytalan. Ha szabálytalanság történik a sértett fél hangosan jelzi, és a játék megáll. Minden játékos saját maga felelős az általa elkövetett szabálytalanságokért. A játékosok egymás között beszélik meg a vitás eseteket és a követendő szabályt. Nincs bíró, de az előre megválasztott csapatkapitányok segítenek a vitás ügyekben.

1994-ben alakult meg a Magyar Frizbi Szövetség. Az utóbbi 15 évben a hazai csapatok száma 15-szörösére duzzadt. Magyarországon az ultimate mellett discgolf, flubber guts, freestyle és kutyás frisbee események is fellelhetők. Hazánkban szinte mindenki frizbijátékosnak számít, hiszen a strandon mindenki dobált már frizbit. Hivatalosan azonban igen kevesen vannak, kb 300- 400 fő. A klubbok és szövetség munkájának köszönhetően az a szám egyre csak nő.

Hirdetés
további programok
2020-03-05

Magyar Évezredek sorozat

Előadás

Történész, kutató előadása.

részletek