ELMARAD! Természettudományi Szabadegyetem


2020-02-11 - 2020-05-28
Győr, Munkácsy Mihály út 6.
Előadás
ingyenes program
A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesülete nemes hagyományait követve szervezi meg 2020-tól Természettudományi Szabadegyetemének előadásait.
Hirdetés

A Szabadegyetem előadásain arra törekszünk, hogy a természettudományok részterületeinek olyan fejlődését mutassuk be, amelyek sok esetben a közbeszéd tárgyát képezik, a médiumok gyakori szereplői, mégis sok félreértés, vagy meg nem értés fordul elő velük kapcsolatban.

A Szabadegyetem előadásait úgy próbáltuk megszervezni, hogy mind az élettudományok, mind az élettelen természet diszciplínái helyet kaphassanak abban.

Előadások: Helye: TIT Székház, Győr, Munkácsy út 6.

2020. február 12. (szerda) 14.30 óra
Barla Ferenc: Féreglyukak és időutazás
Az emberiséget évezredek óta foglalkoztatja az időutazás gondolata. A modern fizika és csillagászat által leírt féreglyukak vajon lehetőséget adnának erre?

2020. február 26. (szerda) 14.30 óra
Molnár Zsolt: Őslények a Széchenyi téren
A Jurassic Park filmek óriási sikere jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az őslénytan tudománya az érdeklődés homlokterébe került. Kevésbé közismert azonban, hogy a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium őslénytani gyűjteménye a régió egyik tudományos kincse.

2020. március 04. (szerda) 14.30 óra
Dr. Szabó Péter: Górcső alatt a gének
Az élőlények tervrajza a DNS molekula könyvtárában van kódolva. Amennyiben az örökítő anyagot egy könyvhöz hasonlítjuk, akkor ebben a mondatok a gének. Hogyan épülnek fel a prokarióta és eukarióta élőlények génjei?

2020. március 18. (szerda) 14.30 óra
Szalóki Krisztina: A gyomnövények haszna
A gyomnövényzetnek a gazdasági szempontból kifejeződő kártétele közismert. Kevésbé ismert azonban, hogy a gyomok hasznot is hajthatnak, sőt egyes esetekben még védelemre is szorulnak.

2020. április 01. (szerda) 14.30 óra
Dr. habil. Molnár Zoltán: A növényi szövettenyésztés fejlődése a jövő egyik lehetősége
Az anyanövényekből kivett izolált  sejtek, szövetek vagy szervek növekedésének és fejlődésének a fenntartása laboratóriumi/ mesterséges-in vitro/ körülmények között a növényi sejtés szövettenyésztéssajátos módszere és   tudománya. E módszer a mezőgazdaság fejlődésének egyik fontos részterülete.

2020. április 22. (szerda) 14.30 óra
Dr. Kallós Gábor: A titkosítás művészete
A hódító Caesartól kezdődően Sándor Mátyásig, a nagy háborúk kódoló és kódtörő gépezeteitől máig gyakorolta az emberiség a titkosítás művészetét. Bepillantást kapunk e tudományág fejlődésébe és mai problémáiba is.

2020. május 06. (szerda) 14.30 óra
Könnyid István: A genetika botrányköve vagy a jövő útja? A genetikailag módosított élőlények kérdése
A GMO mindenki által ismert fogalommá vált. Megpróbálunk választ adni arra a feltett kérdésre, hogy a GMO tényleg agenetika botrányköve vagy éppen a jövő útja?

További információk kérhetők: a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületénél (9021 Győr, Munkácsy út 6.). Telefon: 96/525-060, Fax: 96/525-062. Internet: www.titpannon.hu, E-mail: gyor@titpannon.t-online.hu.

A belépés ingyenes!

Hirdetés
további programok
2020-04-04

Online programok április 5-én

Pinokkió, Piroska, Csipkerózsika, Elektra.

részletek
2020-04-03

Online progamok április 4-én

Tüdérszép Ilona és Árgyélus kiárlyfi, A vágy villamosa.

részletek