Táncház a Somló és Horsa Banda zenekarokkal


2022-05-19
Győr, Teleki L. u. 21.
ingyenes program
A Kisalföld Kultúrájáért Egyesület Táncház rendezvénysorozatának következő rendezvénye.
Hirdetés

Helyszín: Rómer Házban (9021 Győr, Teleki László utca 21.)
Időpont: 2022. május 20. péntek 20.00 – 24.00 óra. Nyitás: 19.00 óra

SOMLÓ BANDA
„Hagyományos magyar falusi rock’n’roll, avagy kortalan tánczene hegedűre, brácsára, bőgőre és énekhangra.” A Pápa környéki fiatal zenészekből 2017-ben alakult Somló Banda egy öreg motoros, Mesics György „Mesó” vezetésével tanult bele a táncházas muzsikálás rejtelmeibe. A táncházakon kívül a legkülönbözőbb rendezvényeken, fesztiválokon vannak jelen koncertműsoraikkal. A Gryllus Kiadó gondozásában eddig két lemezük jelent meg, 2019-ben „Békeucca”, 2021-ben „Kajárpéc Blues” címmel. Repertoárjuk a Kárpát-medence népzenei hagyományának legszebb dallamaiból válogat.

A zenekar tagjai: Mesics György „Mesó” – hegedű, ének; Milinszki Emma – ének; Pusztai Boglárka – hegedű; Kiss Rafael – brácsa; Győry Dániel – bőgő.

HORSA BANDA
A zenekart Horsa István, Halmos Béla vándor-díjas prímás alapította. Az erdélyi népzenét eredeti formájában szeretnék megszólaltatni, pontosan úgy ahogyan az szólt néhány generációval korábban Mezőség és Kalotaszeg falvaiban. Népzenegyűjtők korábbi gyűjtései alapján illetve a zenekar tagjai által készített saját felvételekről próbálják leghitelesebben megtanulni az erdélyi vonószenét. A zenekar idősebb tagjai még együtt muzsikálhattak a leghíresebb erdélyi parasztzenészekkel. Ezeket a tapasztalatokat adják át a zenekar tehetséges, fiatal muzsikusainak. A zenészek első közös lemeze a 2017-ben megjelent “Ördöngölő” dupla CD, amelyen Hideg Anna ördöngösfüzesi nótafa énekel és Jékely Gáspár “Pikó” is közreműködik.

A zenekar tagjai: Horsa István – hegedű; Vörös Máté – kontra;, Joó Bence – bőgő.
Állandó közreműködők: Hideg Anna – ének; Havay Viktória – ének; Jékely Gáspár „Pikó” – hegedű.

Tánctanítás: Fábián Szabolcs (Csutkó)

Kísérő program: Mesterségek méltatása – Kisalföldi Népművészek Egyesülete előadása, bemutatója

Kapcsolódó témák: #táncház |
Hirdetés
további programok
2022-05-21

Four Rivers Chapter Hungary motoros felvonulás

A látványos, körülbelül 40 perces vonuláson 180 Harley fog részt venni.

részletek