Öröknyár: Nagy Gáspár versszínház


2022-05-11
ingyenes program
Az egykori pannonhalmi diákra, Nagy Gáspár költőre (1967A) emlékeznek Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínházi előadásával.
Hirdetés

Az Öröknyár című előadás a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) posztumusz tiszteletbeli tagjának, Nagy Gáspár költő „rendszerváltó” verseiből és a III/III.-as aktákban szereplő, Nagy Gáspárról szóló jelentésekből épül fel. Az előadás testközelivé teszi a kommunista diktatúra működési mechanizmusát, a költői szerepvállalás lényegét. Bemutatja a történelmi szituációt és Nagy Gáspár költészetét a teljesség igénye nélkül.

Az előadás során a két színész kettős szerepben látható, egyfelől a lírai én szerepeiben, másfelől az államhatalom megtestesítőiként. A színpad is két részre oszlik, egy privát és egy hivatalos térre, amelyek átjárhatók mind fizikailag, mind lelkileg. A néző észrevétlenül a játéktérbe kerül, az események, a lelki folyamatok részesévé válik, a korabeli dokumentumok vetítésével pedig megidéződik a diktatúra és a rendszerváltás időszaka.

Előadják: TALLIÁN Mariann és LÁZÁR Balázs színművészek
Szerkesztette és színpadra alkalmazta: EKLER Andrea irodalomtörténész, szerkesztő

A programot a „30 éve szabadon” Emlékbizottság támogatja.

Az előadás helyszíne: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium Díszterem (9022 Győr, Széchenyi István út 9.)
Időpont: 2022. május 11. 18:30

Fotó: Vadócz Dávid

Kapcsolódó témák: #versszínház |
további programok
2024-05-21 - 2024-05-31

ASzakkör Kapuváron

Szakmai műhelynapot és a vármegyei szakkörök kiállítását rendezik meg Kapuváron a Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely aulájában.

részletek
2024-05-23

Heinczinger Mika lemezbemutató Győrben

A friss Kossuth-díjas Misztrál zenekar alapító tagja ingyenes koncertet ad Győrben május 23-án.

részletek