Orgonák Éjszakája


2020-08-08
Győr, Szentlélek tér 1.
ingyenes program
Az Orgonák éjszakáján, augusztus 8-án Győrben is több helyszínen megszólal a hangszerek királynője. Városszerte ingyenes koncerteken ismerkedhetünk meg az orgonával.
Hirdetés

Az Orgonák éjszakájának győri nyitó alkalma Filep Xavér orgonakoncertje lesz 18.30-tól a Görög Katolikus templomban. A templomban egy digitális szoftver-orgona szólal meg, melyen kisebb, manualiterben eljátszható darabok csendülnek fel, köztük Johann Sebastian Bach; Cesar Franck; Joseph Haydn; Farkas Ferenc és az orgonista két saját szerzeménye. Az orgona darabok mellet egy ének is felhangzik majd. 

 Az est második koncertje Győr egyik legkiválóbb, talán méretében, képességében és impozáns hangszínében válogatott orgonájának lakhelyén, a Szentlélek templomban lesz 20 órától. Filep Xavér repertoárján ezúttal többek mellett Leon Boellmann Gótikus Szvitjének két tétele, Cesar Franck; Johann Sebastian Bach, valamint  Xavér, egy saját, reneszánsz hangvételű darabja is felhangzik, az X-moll Fantasia. 

 A városban tartott Orgonák éjszakájának csúcspontjának a Blandet – avagy “minden is, ami nem is” orgona-zongora koncert ígérkezik Filep Xavér orgonista és Domján Ákos, zongorista fellépésével  21.30-tól a Református Templomban. A koncert kifejezetten családi programnak számít, hiszen Johann Sebastian Bach mellett Fenyő Miklós örök slágerei, Disney mesefilmek filmzenéi, illetve musical betétdalok is megszólalnak. Az orgonista ezzel az összeállítással azt szeretné megmutatni, hogy számos műfaj megszólaltatására alkalmas a hangszerek királynője. 

 A nap végén 23 órától szintén a Református templombon orgonasimogatót tartanak, ahol az orgona szerkezetével, felépítésével és működésével ismerkedhetnek meg az érdeklődők és ki is próbálhatják az elektro-pneumatikus hangszert. A programra, a koncert előtt regisztrálni szükséges.

A Győri Szent Imre Plébánián Lévai Kamilla, Kordos Richárd és Albert Csaba közös koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők ingyenesen 19 órától.

Mini orgonakoncert kezdődik 20 órától a Széchenyi téri Bencés templom előtt is, ahol Lévai Kamilla orgonaművész ad ízelítőt J.S. Bach és Rameau műveiből.

Hirdetés
további programok
2021-05-07 - 2021-05-31

Open Art Night

Kiállítás

Májusban Győr szakrális kincseivel, épületeivel ismerkedhetünk meg az éjszakai, szabadtéri kiállításokon.

részletek
2021-05-14 - 2021-06-28

Kilátás a balkonomról – Ablak a városrészre

Kiállítás

Gyárváros, Szentiván, Nádorváros és Adyváros pályázóinak fotóit láthatjuk.

részletek