Nagyböjti koncertsorozat


2022-03-04 - 2022-04-02
Pannonhalma
Zene
A Pannonhalmi Főapátság 2022-es megújulás kulturális évadának első kiemelt eseménye a Nagyböjti koncertsorozat. A Húsvéti Szent Három napra történő testi-lelki felkészülést a Szent Márton-bazilika és a Főapátsági Könyvtár falai között felcsendülő, ritkán hallható barokk zeneművek teszik teljessé március 4-én, március 18-án és április 1-jén.
Hirdetés

A három koncertből álló sorozat vendégművészei Midori Seiler világhírű hegedűművész, a Lutheránia Énekkar Kamp Salamon vezetésével, valamint Lesták Bedő Eszter hegedűművész és Kiss Zsolt orgonaművész. A zenei kuriózumokat felvonultató sorozat zárókoncertje egy ünnepi esemény is egyben. Ekkor kerül bemutatásra az 1750 körül épült és az elmúlt évben teljes rekonstrukción átesett Martin Podkoniczky-orgona, amellyel a Pannonhalmi Főapátság egy újabb értéket mentett meg és mutat be az utókor számára.

2022. március 4., péntek 19:00 – Midori Seiler hegedűművész szólókoncertje

Helyszín: Szent Márton-bazilika
Műsor:
J. S. Bach: d-moll partita szólóhegedűre Nr. 2 BWV 1004
J. S. Bach: C-dúr szonáta szólóhegedűre Nr. 3 BWV 1005

Midori Seiler egy bajor-japán zongoraművész páros lányaként, Salzburgban nőtt fel. Zenei tanulmányai Bázelbe, Londonba és Berlinbe vezették. Azon kevés szakemberek egyike, akik otthonosan mozognak a különböző korszakokban: barokk hegedűversenyek – különböző barokk együttesek szólistájaként – éppúgy a repertoárja részét képezik, mint Mendelssohn és Beethoven klasszikus/romantikus hegedűversenyei. Mesterkurzusait többek között Zürichben és Kölnben tartotta. A salzburgi Mozarteum Egyetem professzori állását követően, 2017-ben professzorként tért vissza a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. 2015-ben megkapta a Szász Mozart-díjat, amellyel „Wolfgang Amadeus Mozart életműve érdekében kifejtett felelősségteljes művészi és pedagógiai tevékenységéért” tüntették ki.

2022. március 18., péntek 19:00 – A Lutheránia Énekkar koncertje

Közreműködik: Bakos Kornélia, Subedi Anna, Jekl László, Megyesi Zoltán
Vezényel: Kamp Salamon
Helyszín: Szent Márton-bazilika
Műsor:
J.S. Bach: Erhalt uns Herr bei deinem Wort BWV 126
J.S. Bach: Herr Jesu Christ, wah’r Mensch und Gott BWV 127
J.S. Bach: Jauchzett Gott in allen Landen! BWV 51

Lutheránia Énekkar a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki székhelyének, a Deák téri evangélikus templomnak 1904-ben alapított együttese. Tevékenységének középpontjában Johann Sebastian Bach zenei örökségének ápolása áll. Nem koncertező együttes, hanem szolgáló közösség, szorosan kötődik a Deák téri evangélikus gyülekezethez és a templomhoz, annak istentiszteleti és ünnepi alkalmaihoz. Ezenfelül örömmel tesz eleget más közösségek meghívásának is. Az énekkar karnagya Kamp Salamon, Liszt- és Kossuth díjas professzor, akit 1998-ban a Magyarországi Evangélikus Egyház országos zeneigazgatójává neveztek ki. A Budapesti Bach Hét megalapítója, melynek máig művészeti vezetője.

2022. április 1., péntek 19:00 – Lesták-Bedő Eszter és Kiss Zsolt koncertje

Helyszín: Pannonhalmi Főapátsági Könyvtár
Műsor:
Francesco Maria Veracini: d-moll szonáta
Dietrich Buxtehude: Canzonetta in a BuxWV 225; Canzonetta in d BuxWV 168; Canzonetta in G BuxWV 172
Johann Sebastian Bach: Adagio és Presto a g-moll szólószonátából BWV 1001; F-dúr prelúdium és fúga BWV 901; O Lamm Gottes, unschuldig (ohne BWV)
Jean Baptiste Senallié: c-moll szonáta Op. 1 No. 5
Domenico Zipoli: Partita in a minor
Georg Friedrich Händel: F-dúr szonáta Op. 1 No. 12
Jegyár: 3500 Ft
Online jegyvásárlásLesták Bedő Eszter az 1985-ben alakult Erkel Ferenc Kamarazenekar hangversenymestere, a Pulzus Vonósnégyes első hegedűse és a Budapesti Fesztiválzenekar művésze. Évente számos hangversenyt ad barokk, illetve klasszikus (korhű) hangszeren. Kiss Zsolt a Pannonhalmi Bencés Gimnázium ének- és orgonatanára, valamint a Pannonhalmi Bazilika karnagya. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán Lehotka Gábornál diplomázott.

Bemutatkozik a felújított XVIII. századi Martin Podkonicky-orgona. A Pannonhalmi Főapátság értékmentő munkájának eredményeként a meglévő hat orgonához társul egy hetedik, amely a Nagyböjti koncertsorozat utolsó állomásán mutatkozik be a közönségnek. A felújított, XVIII. századi Martin Podkonicky-orgona a kiemelt örökségvédelmi jelentőségű dr. Szigeti Kilián OSB-féle orgonagyűjtemény egyik legértékesebb darabja. A hangszer fő jellemzője a pazar kivitelű aranyozott síptakaró faragások. Az orgonafelújítás során letisztították és feltárták a szekrényét, restaurálták a síptakaró faragást, és új koronadíszek készültek hozzá.

Kapcsolódó témák: #koncert |#nagyböjt |#Pannonhalmi Főapátság |
Hirdetés
további programok
2022-08-25 - 2022-08-28

Bortörténelmi Napok

részletek
2022-08-14

Családi nap Gyárvárosban

Rengeteg ajándék, izgalmas feladatok, arcfestés, csillámtetoválás, légvárak, ételek és italok valamint lakossági fórum várják a látogatókat az egész napos programon.

részletek