Múzeumok Őszi Fesztiválja a Rómer Múzeumban


2021-09-27 - 2021-11-11
Fesztivál
Szeptember 27. és november 11. között rendezi meg a Rómer-múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozatát.
Hirdetés

10.02. szombat, 08.00.–18.00.

MÚZEUM BAKANCSBAN! A BAKONY – RÓMER FLÓRIS LÉPTEI NYOMÁN…

Rómer Flóris Bakonnyal kapcsolatos munkássága nyomába eredünk ezen a rendhagyó programon. A túra során A Bakony című műve tudományos szempontból értékes, ugyanakkor rendkívül olvasmányos, már-már szórakoztató feljegyzései alapján fejtjük meg a hegység titkait. Azon túl, hogy magát a múzeumot Rómer Flóris alapította, természettudományos megfigyelései, régészeti leírásai és levelezése a mai napig a kutatók, valamint a téma iránt érdeklődők alfája és omegája. Utunk Vinyén, Porva-Cseszneken át Zircre vezet, hol gyalogosan, hol a Bakonyvasúton utazva szemlélődhetünk a csodás őszi tájban. A Bakony fővárosában megismerkedünk az apátsági kövek történetével és a Bakonyi Természettudományi Múzeum kiállításával.

Táv: 5 km a Bakonyban, ezt követően Zircen barangolunk

Szintemelkedés: 100 m

Nehézség: könnyű (esős időben a gázlókon való átkelés nehézkes, vízhatlan cipő ajánlott)

Túravezető: Czibula György, a Bakony-Balaton UNESCO Globális Geopark geotúra-vezetője, a Bakonyalja Barátai Egyesület elnöke

Részletek a programról, részvételi díjról és a regisztrációról: www.romer.hu (A programra kizárólag regisztrált útitársakat fogadunk.)

10.02. szombat, 18.00.–19.00.

BALLADA A VÁROSRÓL

Győr 750 éve prózában és dalban. Performansz a versek, énekek és gitár hármasában. Dudás Dorottya Radnóti-, Latinovits-díjas versmondó és Nagy Benedek gitárművész a várost megjelenítő szépirodalmi alkotásokból válogat.

Dudás Dorottya előadóművész Győrben született. Vallja, hogy „Győr az én városom”. Előadása különleges betekintést nyújt városunk múltjába és saját életének meghatározó pillanataiba is. Életre kelnek neves történelmi pillanatok és betekintést nyerünk a városban élő polgárok életútjába.

Ahogy Dudás Dorottya vallja: „A vers hétköznapiságát szeretném visszaadni. Élővé tenni. Közelebb hozni.” A zenei produkcióval kiegészülő irodalmi este ezt a célkitűzést híven tükrözi.

Helyszín: Rómer Múzeum – Zsinagóga (Győr, Kossuth L. u. 5.)

Jegyár: 500.-/fő

10.07.–08. csütörtök-péntek
LELKÜNK RAJTA MINIFESZTIVÁL

A kétnapos programsorozattal célunk, hogy élményeken és tapasztalatokon keresztül ismertessük meg a közönséggel a segítő szakmák széles választékát. Tudatosítjuk a művészetek fontosságát, helyét az önismeretben és a lelki egészségben. A programok, workshopok a művészet eszközeivel karöltve olyan élményeket adnak, melyek korrekciós képességgel bírnak.
A Lelkünk rajta civil kezdeményezés szervezői maguk is a segítő szakmák képviselői (mentálhigiénés szakemberek, művészetterápiás foglalkoztatók, coachok, dulák), és úgy gondolják, a művészet minden ága képes erre a csodára. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a múzeumi terek különleges hangulatot kölcsönöznek a foglalkozásoknak, ezáltal hatásuk tartósabb, mélyebb. Ebben kiemelkedő szerepe van a helyszínnek, fizikai és mentális értelemben is.

A foglalkozások alatt a kiállításokban való gyönyörködés mellett a résztvevő lelkéből érkező dallam, szín, forma kifejezésre juthat. Ez a tapasztalat arra biztat, hogy a közreműködő újra és újra részese legyen a folyamatnak akár csak egy múzeumlátogatás által is.
Részletek a programról, részvételi díjról és a regisztrációról: https://www.facebook.com/lelkunkrajtagyor/; www.romer.hu


Online pályázat iskolai közösségi szolgálatos diákok számára – Beküldési határidő: 10.15.

A ZSARNOKSÁG LEVERŐI – PÁLYÁZAT HIRDETÉSE A GENERÁCIÓK KÖZÖTTI PÁRBESZÉD ELŐSEGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN

Készíts interjút olyan személlyel vagy személyekkel, akik átélték az 1956-os eseményeket! A legjobbakat bemutatjuk a Rómer Múzeum honlapján és közösségi platformjain.

A rendszert az egész magyar nép söpörte el.(…) A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen.” Mindszenty József (1956)Interjúalanyod mivel foglalkozott ekkor? Milyen hírek és milyen formában jutottak el hozzá a forradalommal kapcsolatban? Miként változott meg az élete az események hatására? Mit tud a győri megmozdulásról? Részt vett benne esetleg? Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén épülhetne fel a beszélgetés.

A videó interjú hossza: 3-5 perc

A pályamunkákat október 15-ig várjuk az iksz.romer.muzeum@gmail.com e-mail címre, amelyekért 15 iskolai közösségi órát igazolunk.

10.21. csütörtök, 17.00.–18.00.

A RESTAURÁLÁS TITKAI – SZAKRÁLIS ÜVEGFESTMÉNYEK RESTAURÁLÁSA

A színes, festett templomi üvegablakok évszázadok óta ámulatba ejtik a hívőket, templomba látogatókat. Az előadás során egy konkrét üvegrestaurálási munkafolyamat kerül bemutatásra, mely által az érdeklődők is közelebb kerülhetnek a múzeumi restaurátorok kulisszatitkaihoz.

A kiemelt vagy egyedi jelentőséggel bíró műtárgyak restaurálásához, a tisztítási, konzerválási és helyreállítási folyamatok megtervezéséhez, kivitelezéséhez elengedhetetlen azok kultúrtörténeti és technikatörténeti ismerete. E tudás részben megszerezhető tankönyvekből, de az egyes problémák megoldásában szükséges a korábbi tapasztalatok figyelembevétele. Bár a restaurátor régi tárgyakkal foglalkozik, komoly elvárás felé, hogy naprakész legyen a legújabb eljárások, felhasználható alapanyagok, vegyszerek terén. Az üveg azonban igen törékeny, érzékeny tárgyalkotó. A mechanikai sérülések mellett számolni kell az üveg öregedésével, korróziójával, a festett felületek sérülésével. Mindezek visszavezethetők az egyes alkotórészek fizikai-kémiai tulajdonságaira, készítéstechnikai jellemzőire és tárolási körülményeire. Az előadásban ezekre a problémákra láthatnak megoldásokat az érdeklődők egy konkrét munka bemutatásával. 

Előadók: Borbély Máté műtárgyvédelmi asszisztens és Sipeki Zoltán főrestaurátor

Helyszín: Rómer Múzeum – Fruhmann-ház (Győr, Kiss J. u. 9.)

Jegyár: teljesárú 700.-/fő, kedvezményes 350.-/fő


10.22. péntek, 09.00.–11.00.

A NÉPMESÉK TÁRGYI VILÁGA – SZAKMAI NAP

Benedek Elek születésnapján – szeptember 30-án – minden gyerek és felnőtt érdeklődése megkülönböztetett figyelemmel fordul a magyar népmesék felé. Ehhez a naphoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai módszertani bemutatókat, elméleti és gyakorlati foglakozásokat tartunk óvodapedagógusok számára. A múzeum néprajzi gyűjteményének bemutatásával megelevenedik a népmesei tárgyi világ, amely autentikus környezetet teremt a szakmai tapasztalatcsere számára. A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állandó és időszaki kiállításainak bemutatása során az óvodás korosztály számára való hasznosítás, feldolgozás, élménykeltés témakörében kínálunk múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat. A szakmai nap alkalmat teremt az elméleti és gyakorlati tudásátadásra, a múzeum élő műhelyének és foglalkoztató tereinek kipróbálására.

Regisztráció 10.19-ig: regisztracio@romer.hu

Helyszín: Rómer Múzeum – Fruhmann-ház (Győr, Kiss J. u. 9.)

A részvétel díjtalan.


10.28. csütörtök, 17.00.–18.00.

A RESTAURÁLÁS TITKAI – RÉGÉSZETI KERÁMIÁK RESTAURÁLÁSI KIHÍVÁSAI

Régészeti feltárások során a leletanyag nagy részét a kerámiák teszik ki. Mi okozza a kerámiák állagromlását, milyen megoldásokat alkalmaznak a restaurátorok? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az előadáson részt vevők. A kiemelt vagy egyedi jelentőséggel bíró műtárgyak restaurálásához a tisztítási, konzerválási és helyreállítási folyamatok megtervezéséhez, kivitelezéséhez elengedhetetlen azok kultúrtörténeti és technikatörténeti ismerete. E tudás részben megszerezhető tankönyvekből, de az egyes problémák megoldásában szükséges a korábbi tapasztalatok figyelembevétele. Bár a restaurátor régi tárgyakkal foglalkozik, komoly elvárás felé, hogy naprakész legyen a legújabb eljárások, felhasználható alapanyagok, vegyszerek terén. A régészeti feltárások leletanyagának nagy részét a kerámiák teszik ki. Ezen időtálló anyag azonban sokszor igen sérülékeny, rossz állapotban kerül elő, mely kihívások elé állítja a restaurátort. A kész kerámia tulajdonságait ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen alapanyagból, milyen eljárással készült, hogyan szárították, de leginkább az, hogyan égették ki. Régészeti kerámiák esetében az is fontos befolyásoló tényező, hogy milyen talajban vészelte át az elmúlt évezredeket. Az előadásban választ kaphatunk arra, hogy ilyen esetekben milyen megoldásokat alkalmazhatnak a restaurátorok.

Előadók: Hegedűs Mihályné műtárgyvédelmi asszisztens és Sipeki Zoltán főrestaurátor

Helyszín: Rómer Múzeum – Fruhmann-ház (Győr, Kiss J. u. 9.)

Jegyár: teljesárú 700.-/fő, kedvezményes 350.-/fő


10.29. péntek, 17.00.–18.00.

JELES GYŐRI ORVOSCSALÁD – A PETZ DINASZTIA

Győr várossá válásának 750. évfordulója alkalmából, egy online előadás keretein belül ismerhetjük meg dr. felpéczi Petz Lajos és fia, dr. Petz Aladár Győrben végzett kiemelkedő munkásságát.

Az előadásban szó esik majd többek között a kórházalapításról, járványügyi tevékenységükről, illetve általuk fejlesztett és szabadalmaztatott orvosi műszerekről.

Előadó: Cserhalmi Zoltán történész 

A program elérhető a https://www.facebook.com/RomerMuzeum/ oldalon.


11.05. péntek, 17.00.–18.00.

ZENÉS TÁRLATVEZETÉS A VASILESCU-GYŰJTEMÉNYBEN

A zenés tárlatvezetés keretein belül Ország Lili művészetével ismerkedhetünk meg. Közreműködnek a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának növendékei. Ország Lili (1926–1978) festőművész alkotásai egyik fő részét képezik a Győrben 2004 óta őrzött és állandó kiállításon a Zsinagógában bemutatott Vasilescu-gyűjteménynek.

Tárlatvezető: Pápai Fruzsina Menta művészettörténész 

Helyszín: Rómer Múzeum – Zsinagóga (Győr, Kossuth L. u. 5.)

Jegyár: 1.000.-/fő


11.06. szombat, 17.00.–18.00.

MÁRTON-NAPI ELŐADÁS ÉS BORKÓSTOLÓ

Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik, aki Márton napján új bort nem iszik, egész évben szomjazik.” – szólásmondáshoz és egyben Tours-i Szent Márton ünnepnapjához (november 11.) csatlakozva a Rómer Múzeum gasztro-előadásra várja az érdeklődőket. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, illetve ekkor zárultak a mezőgazdasági munkák, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, ahol először kóstolták meg az újbort és vágtak le először tömött libákat. Az előadás bemutatja az ünnep eredetét, valamint a Márton-napi hagyományokat.

Előadó: Nagy János múzeumpedagógus

Helyszín: Rómer Múzeum – Püspöki Udvarbíróház (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.)

Jegyár: 500.-/fő


11.06. szombat, 18.00.–19.00.

MUSICA HISTORICA – ÉNEK A PINCÉHEZ

Avagy Bonum vinum – Bordalok és táncok a XVI–XIX. századi Magyarországról

Az együttes 20 éves jubileumát ünneplő első CD-jük ünnepi koncertje, meglepetés újdonságokkal a repertoárjukban, méltó emléket állítva Kátai Zoltán énekmondó társuknak barátjuk halálának évfordulóján.

Az együttes műsorában a Márton-napi vigasságokhoz kapcsolódó bordalok, mulatónóták, pohárköszöntőktől kezdve, felcsendül még Tinódi Sebestyén átkozódása a rossz borról, egészen az Apponyi-kódex asztali zenéjéig.

Helyszín: Rómer Múzeum – Püspöki Udvarbíróház (Győr, Apor Vilmos püspök tere 2.)

Jegyár: 1.000.-/fő


11.08– 11.21. hétfőtől vasárnapig

ÁRKÁD ELŐTT, ÁRKÁD UTÁN – ONLINE KIÁLLÍTÁS

Az egykori Magyar Waggon- és Gépgyár, azaz Vagongyár helyén épült Árkád bevásárlóközpont területén zajlott régészeti ásatások anyagából készült, online elérhető kiállítás. Az online kiállítás Győr római kori emlékeitől, Arrabona egykori temetőjének feltárásától az Árpád-kori város történetéig mutatja be a településen élt emberek mindennapjait.

A program elérhető a https://www.facebook.com/RomerMuzeum/ oldalon.


A programváltozás jogát fenntartjuk.

A nem regisztrációs előadásokon, koncerteken való részvételt érkezési sorrendben biztosítjuk, a helyszínek befogadóképessége korlátozott. Elővételes jegyvásárlás nem lehetséges. A programokon résztvevők elfogadják a Rómer Múzeum adatvédelmi szabályzatát, melyről a múzeum honlapján előzetesen tájékozódhat.

Kérjük a COVID-helyzetre vonatkozó hatályos jogszabályok betartását.

Hirdetés
további programok
2021-10-25 - 2021-11-26

“Köszöntjük a 750 éves Győrt”

Fotók és mandala.

részletek
2021-10-22

Emlékezés

Ünnep

Koszorúzás Újvárosban.

részletek