Koncert

Modernkori ősbemutató a bencés templom búcsúján


2022-07-31
Győr, Széchenyi tér 9.
ingyenes program
270 év után először csendül fel Reutter misekompozíciója a győri Szent Ignác Bencés Templomban. A különleges koncert egyben a templom búcsúja is, illetve Loyolai Szent Ignác ünnepe.
Hirdetés

Johann Georg REUTTER (1708-1772) egyházzenéjéről, halálának 250. évfordulója alkalmából egy emlékév keretén belül emlékeznek meg. Kevéssé ismert, hogy a Mária Terézia korabeli Habsburg Birodalom területén szinten alig található olyan székesegyház, vagy városi nagyobb plébániatemplom, ahol nagyszámú egyházzenei kompozícióit ne találnánk meg.

A magyarországi Reutter-kutatás egyik alapvető, ha nem-, talán a legfontosabb forráshelye a győri Székesegyházi Kottatár, illetve a Szent Ignác templom kottatára, a Musicotheca Jesuitica. Mindkét kottatárban ugyanúgy megtalálhatóak -korabeli kéziratos, másolati formában- a felcsendülő G-dúr, eredetileg Bécsben komponált, Páduai Szent Antal tiszteletére íródott misekompozíció. A nemzetközi Reutter-jegyzékben HofR 38/70-es számmal szereplő miséről elmondható, hogy a szerző egyik kései misekompozíciója, valamint a G-dúr hangnemben írottak közül (a kutatások mai állása szerint) viszont ez az utolsó.

A mindösszesen templomi triót (két szólamnyi hegedűt és generálbasszust) foglalkoztató kompozícióban az olaszos concertante jelleg dominál, a hegedűk az énekes szólistákkal és a kórussal dialogizálnak, de a németbarokkra oly jellemző imitációs-, polifón műformákkal keverednek. A mise a kései barokk zeneszerzés egyik szép példája. A mű közel 270 év után, vagyis 18-19. század óta először csendül fel, így szentmise a modernkori ősbemutatója is lesz egyben. Reutter eme G-dúr miséje a Szent Ignác templom barokk kori zenei alaprepertoárja volt.

A felajánlásra közbeiktatott Salve Jesu, Salve Pie kezdetű ünnepélyes, két tételes offertorium a győri Székesegyházi Kottatár unica darabja, ami csak erről a magyarországi forráshelyről ismerszik. A mű egyik érdekessége, hogy az orgonát nemcsak kísérőhangszerként, hanem szólóhangszerként is használja benne.

A győri Székesegyházban nagyobb ünnepek alkalmával sűrűn előadhatták, hiszen a korabeli énekes szólamanyagok további szövegvariánsokat, kontrafaktumokat is biztosít a műhöz, így több liturgikus alkalommal előadhatták. A modern kori ősbemutató július 8-án, Keszthelyen volt, július 31-én vasárnap pedig a győri bemutatója lesz.

Előadók
I. hegedű
Németh Zsombor
Hatos Cecília

II. hegedű
Czirók Györgyi
Hervai-d’Elhoungne Klára

Szovák Petra – barokk fagott
Baranyi Gábor – nagybőgő

Vezényel: Katyi Zsombor
Közreműködik a veszprémi Reutter Kamarakórus, (11 fővel), műv.vez.: Molnár Zoltán

Énekes szólisták:
Ducza Nóra – szoprán
Mizsei-Takács Zsuzsanna – alt
Molnár Zoltán – tenor
Demjén András – basszus

Forrás: bencesgyor.hu

Kapcsolódó témák: #koncert |
Hirdetés
további programok
2022-08-20

II. Pinnyédi Hídpiknik

Második Pinnyédi Hídpiknik Magyarország születésnapján!

részletek
2022-08-26 - 2022-09-25

Kényszerpálya vagy lehetőség

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tisztelettel meghívja Önöket 2022. augusztus 26-án 17 órára a Kényszerpálya vagy lehetőség - 155 éve történt a kiegyezés című időszaki kiállítás megnyitójára.

részletek