Maurer Dóra: Térfestés


2022-09-16
ingyenes program
Tárlatvezetés, beszélgetés.
Hirdetés

Időpont: 2022.09.16. (péntek), 17.00
Helyszín: Torula (9027 Győr, Budai út 7. – a Szeszgyár területén belül)

Résztvevők: Pőcze Attila (Vintage Galéria), Rechnitzer Zsófia (a Torula művészeti vezetője), Szántó István (képzőművész, egyetemi adjunktus, a Murális Műhely és Symposion kurátora)
Moderál: Salamon Júlia (kurátor, kulturális munkás)

Maurer Dóra Térfestés című kiállításán Salamon Júlia tárlatvezetése után a 40 évvel korábbi buchbergi murális projekt (Quasi-kép, 1982) és a hozzákapcsolódó kísérleti film (1983) mellett a Térfestés (2022) című installációról az időbeliség és a helyspecifikusság fogalma mentén beszélgetnek.

Milyen módosító szereppel bír egy épített örökségi helyszín és egy belső logika mentén működő geometriai struktúra kettőséből születő feszültség más helyszínre történő átültetése? Egy adott tájolási irányokkal, fényviszonyokkal rendelkező tér (mint az ausztriai kastély) adta kontextus mennyiben idézhető meg white-cube által kijelölt, egyik oldaláról nyitott, színpadszerű fehér téglatérben? A murália, mint kortárs festészeti médium, hogyan kapcsolódhat kulturális örökség helyszíneihez, illetve ez a helyhez kötött forma aztán később hogyan prezentálható egy adott életművön belül, akár kiállítási szituációban? A nagyléptékű, de kezdettől fogva elfedésre, eltüntetésre ítélt győri installáció miként alakítja, keretezi Maurer érett életművét? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ a meghívott szakmai vendégekkel.

Nyitvatartás a kiállítás zárásáig:
09.15 (csütörtök) – 16.00-19.00
09.16 (péntek) – 16.00-19.00
09.17 (szombat) – 11.00-17.00

Előzetes bejelentkezés alapján csoportok (minimum 5 főtől) látogatását is várják akár a fentitől eltérő időben, a tervezett látogatás előtt minimum 48 órával jelezve. Bejelentkezés a hello@torula.hu címen lehetséges.

Kapcsolódó témák: #beszélgetés |
további programok