Levéltári délutánok


2019-10-28
Kisfaludy Károly Könyvtár és Rendezvényterem (Győr, Baross Gábor. u. 4.)
Előadás
ingyenes program
Az időjárás és hatásai a magyar királyságban a 16. és 17. században címmel tartják a nyolcadik előadást.
Hirdetés

Levéltári Délutánok programsorozatban ezúttal Dr. Bagi Zoltán Péter főlevéltáros tart előadást október 29-én (kedden) 17 órakor a Kisfaludy Károly Könyvtárban (Győr, Baross u. 4., II. emelet) .

Manapság már mindennap hallhatunk, illetve olvashatunk a klímaváltozásról, arról, hogyan befolyásolja az emberi tevékenység a környezetet, teszi egyre inkább élhetetlenné a közös jelenünket és jövőnket. Az időjárás, az időjárási jelenséges megfigyelése, valamilyen formában a lejegyzése és ezek felhasználása az emberiség hajnala óta tapasztalható. A mai történettudomány pedig eljutott ezen információk értékelésében odáig, hogy akár világtörténeti jelentőségű eseményeket is az időjárás változásával igyekszik magyarázni. A kulcsszó minden esetben egy a mai fül számára is ismerős kifejezés: jégkorszak. A mai kutatások alapján tudjuk, hogy a 16. és a 17. században is éreztette hatását ez a jelenség. Előadásomban arra szeretnék kitérni, mit jelentett ez valójában? Hogyan befolyásolta a Magyar Királyság történetét és ezen belül is Győr és tágabb környezetének eseményeit, mindennapjait?

A belépés díjtalan.

Hirdetés
további programok
2022-08-20

II. Pinnyédi Hídpiknik

Második Pinnyédi Hídpiknik Magyarország születésnapján!

részletek
2022-08-26 - 2022-09-25

Kényszerpálya vagy lehetőség

A Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tisztelettel meghívja Önöket 2022. augusztus 26-án 17 órára a Kényszerpálya vagy lehetőség - 155 éve történt a kiegyezés című időszaki kiállítás megnyitójára.

részletek