Levéltári délutánok


2021-05-05
Előadás
ingyenes program
Egyelőre még online formában hallható a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Levéltári délutánok címmel szervezett előadás-sorozata.
Hirdetés

Május 5-én (szerdán) 17 órakor kezdődő video-premier során Dr. Bagi Zoltán főlevéltáros folytatja Giorgio Basta naplójának győri vonatkozásairól szóló előadását.

Giorgio Bastát (1550-1607) a magyar történetírás a lehető legnegatívabb színben tüntette fel, hiszen erdélyi ténykedései (fiskális perek, vagyonelkobzások) és legfőképpen fizetetlen hadainak garázdálkodásai igen mély nyomot hagytak mind a kortársakban, mind a későbbi korok történetíróiban is. Dr. Bagi Zoltán előadásában nem a Bastáról kialakult képet szeretné árnyalni, hanem ismerteti azt a naplórészletet, ami Győr 1597. évi ostromáról szól. Kevéssé ismert ugyanis, hogy Basta első magyarországi évében részt vett Pápa visszafoglalásában, valamint városunk sikertelen ostromában.

A téma terjedelme miatt az előadást két részletben adják közre. A videókat a későbbiekben a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér hivatalos Facebook-oldalán és YouTube csatornáján is megtekinthetik díjfizetés nélkül.

Hirdetés
további programok
2021-05-21 - 2021-06-12

Gaál András festőművész kiállítása

Kiállítás

Két hazában - festmény kiállítás.

részletek
2021-05-21

Napsugár-hívogató

Zene

Megzenésített népdalok, versek csendülnek fel.

részletek