Bencés Estek

Költők és koldusok között: Indiai napló


2022-09-12
ingyenes program
Hirdetés

A nyári szünet után ismét újabb kulturális, társadalmi és ismeretterjesztő előadásokkal várja a Bencés estek programsorozat az érdeklődőket.

2022. szeptemberének első vendége Bangha Imre indológus lesz, az Oxfordi Egyetem Keleti Karának docense, az ELTE Indológia Tanszékének címzetese, egyetemi tanára. Előadása a Költők és koldusok között: Indiai napló 2001-2017 című könyvéről szól.

Bangha Imre indológus az utóbbi két évtized szinte minden évéből egy-egy hónapot Indiában töltött az óhindi irodalmat kutatva, és előadása ezen utazásokról szól. Egyformán mozgott költők, kutatók, miniszterek és diplomaták, valamint koldusok, utcagyerekek vagy velük dolgozó misszionáriusok társaságában. Nyelvismerete lehetővé tette, hogy ugyanúgy barátjának mondhasson törzsi származású háztartásvezetőt, autóriksa-sofőrt, egykori árvagyereket, mint helyi írókat és tudósokat. Járt az évszázadokkal ezelőtti Indiát idéző vallási közösségekben, és adott elő Nobel-díjas gondolkodó mellett.

Igyekezett mind jobban felfedezni az országot, és segíteni értékei megőrzésében. Nem kívülállóként vizsgálta az indiaiakat, hanem törekedett tanulni tőlük, és tudásukhoz hozzáadni felfedezéseit, saját hozzáértését. Az értékek megőrzése egyszerre volt visszatekintés a múlt irodalmába, és jelenlét a ma Indiájában.

Időpont: 2022. szeptember 12. 18:30
Helyszín: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Díszterme

A belépés ingyenes.

Kapcsolódó témák: #előadás |
további programok
2022-12-09

Tegyen egy sétát a szabad levegőn!

Szabadidő

A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda gyalogtúrát szervez december 9-én pénteken, amelyhez bárki csatlakozhat. Tegyen egy sétát a szabad levegőn, sokat tesz egészségéért!

részletek
2022-12-16

Karácsony az Akkordeon tánczenekarral

2022. december 16-án (pénteken) 17 órakor a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér József Attila Művelődési Házában (Győr, Móra Ferenc tér 1.) az Akkordeon tánczenekar ad karácsonyi koncertet. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!

részletek