Halászok és Kenusok búcsúja Véneken


2023-05-13
ingyenes program
Május 13-án szombaton délután 5 órakor a véneki Nepomuki Szent János lelkészség szeretettel vár mindenkit a véneki templom búcsúnapjára, a szentmisére és az azt követő körmenetre, valamint egy szerény agapéra a templom mögötti parkba. A szentmise főcelebránsa és szónoka: Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele.
Hirdetés

Idén május 13-án, szombaton délután 5 órakor kezdődik az ünnepi búcsúi szentmise Véneken a helyi templomban, melyet körmenet követ, ahol imádkozunk a vízen utazókért, a folyón átkelőkért, a kenusokért, a halászokért és minden vízen dolgozó emberért. A szentmise főcelebránsa és szónoka: Sárai-Szabó Kelemen, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele.

A véneki búcsú hagyománya és szokásai

Ebben a faluban már nincs búcsúi kirakodóvásár és mini vidámpark, mint sok helyütt, de mégis különleges nap ez a község lakói számára!

Az itt élők mindig nagy tisztelettel ünnepelték meg védőszentjük ünnepét! A templomban délután tartották meg a búcsúi szentmisét, melyen kiváló bencés szónokok mondták a szentbeszédet. A maguk magas műveltségével olyan kiválóan tudtak szólni az egyszerű ember szívéhez, hogy az életre szóló élmény maradt mindenki számára. 

A szentmisét követte (a mai napig) a búcsúi körmenet, melyben énekelve kivonultak a falu elején, hatalmas fekete nyárfa oltalmában található Szent János szoborhoz. Itt máglyát gyújtottak melyet a miséző pap megáldott és elimádkozták a Nepomuki litániát, kérve védőszentjüket azért, hogy a két Duna- a Mosoni és az Öreg, mely itt egyesül – áradásával ne okozzon kárt a falunak. 

Régebben, a 1940-es évekig a falu eladósorba kerülő leányai itt kérték a Szentet, hogy jó férjet kapjanak, a következő szöveggel:

“Szent János adj férjhez,

Ne csúnyához, csak széphez.

Ne kicsinyhez, csak nagyhoz,

Ne szegényhez, gazdaghoz.”

Az imádság, Szent János életéről megemlékező énekkel zárult.

Jöjjünk el minél többen, hogy együtt köszönthessük Krisztus mártírpapját, Nepomuki Szent Jánost.

Kapcsolódó témák: #búcsúnap |#Vének |
további programok
2024-05-21 - 2024-05-31

ASzakkör Kapuváron

Szakmai műhelynapot és a vármegyei szakkörök kiállítását rendezik meg Kapuváron a Rábaközi Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Kiállítóhely aulájában.

részletek
2024-05-23

Heinczinger Mika lemezbemutató Győrben

A friss Kossuth-díjas Misztrál zenekar alapító tagja ingyenes koncertet ad Győrben május 23-án.

részletek