ELMARAD! Győri Tavaszi Fesztivál 2020.


2020-03-15 - 2020-03-29
Fesztivál
Az idei Győri Tavaszi Fesztivál is színes, izgalmas programokkal várja az érdeklődőket március 15-31 között.
Hirdetés

Március 15. vasárnap – Nemzeti Ünnep

9:30 – 12:00 Karzat színház – március 15-i játéksor, szituációs játékok, toborzó, vágta, őrség), 1848-as forradalmi életképek és hangulat várja az érdeklődőket.
Helyszín: Megyeház tér

10:00 Koszorúzási ünnepség – ünnepi beszédet mond Dr. Dézsi Csaba András, Győr Megyei Jogú Város polgármestere, az ünnepi műsorban közreműködnek a Győri Nemzeti Színház művészei.
Helyszín: Honvéd liget

11:00 -Díszszázad felvonulása – a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszalegységének, a Veres Péter Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Győri Lovas Nemzetőr Díszszakaszának és a IX. gróf Nádasdy Ferenc Hagyományőrző Huszár Bandérium felvonulása. Helyszín: Megyeház tér, Honvéd liget, Szent István út, Városháza

Március 16. hétfő

19:00 – A sokszínű harmonika – Babicsek Bernát Tabányi-díjas harmonikás estje.
Babicsek Bernát tangókat, virtuóz darabokat, örökzöldeket, harmonika szólókat játszik hangszerén, így mutatva be a hangszer sokoldalúságát.
Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.)
Belépő: 2.000,- Ft

Március 18. szerda

17:00 – A hangok titkos élete – családi beatbox , színház iskolás kortól Fekete János Jammal.
A fiatal magyar beatbox-művész hétköznapi életünk hangjaira, illetve azok vokális interpretációira építi fel előadását, melyben megtudhatjuk, milyen dramaturgiai és zenei dimenziók rejlenek a legegyszerűbb akusztikus jelekben is. Egy ajtónyitás, egy fékezés, néhány fura koppanás, a zuhanyzóból folyó sűrű zaj. Mindennek a hangja utánozható szájjal? Összeáll ezek sokaságából egy történet? Vagy akár egy zenemű? És egy jó beat? Ajánlott korosztály: 8-14 év
Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.)
Belépő: 2.000,- Ft

2020. március 19. csütörtök

17:00 – Műhely-estek a Zichy-palotában: SZÓ – KÉP – KÉPZE(LE)T a megújult Műhely első számának bemutatkozása.
Új arculattal és új szerkesztőséggel jelentkezik 2020-ban a Műhely folyóirat első száma. Vendégeink fotókon és videókon keresztül megismerkedhetnek az új képi világ megálmodóival és megalkotóival, valamint idézeteket hallhatnak a 2020/1-es szám anyagaiból.
Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.).
A belépés ingyenes.

2020. március 20. péntek

15:00 – Ír-Magyar Napok – Megnyitó az Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban (Győr, Gutenberg tér 2.).
Az Ír Madonna – A győri könnyező Szűzanya-kegykép írországi tisztelete – Ír nők a Nagyvilágban – Híressé vált ír nők élete és munkássága. A kiállítást Ronan Gargan, Írország budapesti nagykövete nyitja meg. . Közreműködik a Prohászka Ottokár Iskola kórusa. – A Cant’ Art énekegyüttes műsora.

19:00 Elisabeth – a Győri Nemzeti Színház előadása.
Elisabeth alakja semmilyen klisébe nem illik bele, és megcáfol minden előítéletet. Más volt, mint amilyennek látni szerették volna. A hagyományok világában tiltakozott a ráerőltetett kényszerek ellen. Hazugságokkal körülvéve az igazat mondta. Népszerű helyett őszinte akart lenni, kicserélhető helyett egyedi. Minden gondolatában és tettében modern nő volt. Az Elisabeth a Vereinigte Bühnen Wien musicalje. Michael Kunze és Sylvester Lévay műve minden idők legnépszerűbb német musicaljévé vált, melyet régóta nemzetközi kultusz övez. A darab sikere az 1992-es bécsi premier óta töretlen, Sisi történetét eddig 11,5 millió ember látta 13 országban. Huszonnégy évvel Elisabeth első magyarországi színre lépése után 2019. december 14-én a királyné ismét visszatért hazánk színpadára. A musicalt a Győri Nemzeti Színház társulatának előadásában láthatja a közönség, Forgács Péter rendezésében.
Helyszín: Győri Nemzeti Színház
Belépő: I. kategória 4.800,- Ft, II. kategória 4.400,- Ft, III. kategória 3.900,- Ft Jegyek válthatók a színház jegypénztárában és az InterTicket országos hálózatában, valamint a gyoriszinhaz.jegy.hu oldalon.

2020. március 21. szombat

15:00 Kézműves foglalkozás gyerekeknek
15:00 Ír sütemények árusítása a Pierre Cukrászattól
17:00 A győri Könnyező Szűzanya-kegykép 300 éves kulturális kapocs Írország és Magyarország között. Előadó: Kiss Tamás, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár vezetője.

18:00 A M.É.Z. Együttes koncertje.
Az együttes 1988-ban alakult, 10 CD és több mint 2300 koncert tanúja a megtett útnak. Ír, skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok alkotják a repertoárt több száz év népzenei kincséből merítve. Az ír kirajzás miatt több Amerikából származó dal is elhangzik egy koncerten. Első magyar nyelvű ír-skót zenei CD is a zenekarhoz fűződik, ez 1998-ban Hobo-val közösen készült. A M.É.Z. 1993-ban és 1994 -ben elő- zenekara volt a Jethro Tullnak Budapesten. Gyakorlatilag ezeken a koncerteken keresztül vált országosan is ismertté a csapat. A zenekar háromnegyede az eredeti 1988-as alapítókból áll ma is.19:00 -táncház a M.É.Z. Együttessel
Helyszín: Generációk Háza Művelődési Központ (Győr, Aradi Vértanúk útja 23.).
A belépés ingyenes.

2020. március 22. vasárnap

11:00 Sárkányölő Sebestyén – a KL Színház vendégelőadása
A sárkányölő hősökről szóló mesék népmesekincsünk legősibb rétegéhez tartoznak. Azokról az időkről adnak hírt, amikor a szerencsét próbálni induló vitézek nemcsak mágikus képességekkel rendelkeztek, hanem ismerték annak módját is, hogyan kerülhetnek kapcsolatba a táltosokkal, a tanácsot adó öregasszonyokkal és az ősz öregemberekkel, akiktől mindig segítséget kaptak küldetésük teljesítéséhez. A KL Színház és a Magamura Alkotóműhely közös előadásában Sárkányölő Sebestyén, a szegénylegényből lett hős története elevenedik meg, drótmarionett-emberek és óriásbáb-sárkányok, valamint két kiváló bábművész, Czéh Dániel és Markó-Valentyik Anna segítségével. Író: Markó Róbert Látványtervező: Boráros Szilárd Zeneszerző: Takács Dániel Rendező: Boráros Milada Játsszák: Czéh Dániel és Markó-Valentyik Anna.
Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) Belépő: 1.500,- Ft.

19.00 Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra koncertje. Vendég: Pásztor Anna, Vitáris Iván.
Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra mostanra összenőtt fogalom lett a magyar zenei palettán. Izgalmas koncertsorozataik a közönség egyik kedvenc szórakozásává váltak. Most egy újabb zenei csemegével veszik nyakukba a vidéki színháztermeket, művelődési központokat. Erre a turnéra két nagyon színes egyéniségű művészt hívott el magával muzsikálni, énekelni. Egyikük Pásztor Anna, az Anna & the Barbies frontasszonya, aki extravagáns stílusát, egyben nőies finomságait, költészetét, különleges energiáit viszi a színpadra, Vitàris Iván, az Ivan & the Parazol frontembere pedig mindig egy kis időutazásra hív fizimiskájával. A dalok hangszerelése pedig a jazz, blues igazi, laza eleganciát közvetítő, klasszikus big band világba kalauzolja el a közönséget a fellépő művészek egyedi stílusával karöltve. Az estet azoknak ajánljuk, akik szeretik az ilyesfajta zenei csemegét és szeretnének igazi feltöltődést testileg-lelkileg.
Helyszín: Richter Terem
Belépő: földszint: 3.500,- Ft, erkély: 3.200,- Ft

2020. március 23. hétfő

19.00 Operabeavató
Hogyan legyen a zene MINDENKIÉ? Hogyan legyen a színház MINDENKIÉ? Aki eljön egy Operabeavatóra, mindkét kérdésre választ kaphat. Csapatunk nem állít kevesebbet, minthogy e két dolog – zene és színház – egyesülése, az opera bárki számára érthetővé és élvezetessé tud válni. Jöjjön el és tesztelje magát: vajon ön MINDENKI? Nálunk minden megtörténik, aminek egy hagyományos operaelőadás során nem lenne szabad megtörténnie. A nézőket Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, az operai próbafolyamatba pedig Göttinger Pál rendező enged betekintést. A minden alkalommal egyedi, megismételhetetlen estéhez több díjjal kitüntetett, nemzetközileg is elismert operaénekesek társulnak. Zenei vezető: Dinyés Dániel Rendező: Göttinger Pál A második évad közreműködői: Bordás Barbara, Bucsi Annamária, Bretz Gábor, Cseh Antal, Erdős Attila, Gábor Géza, Horváth István, Kiss András, Kiss Tivadar, Kolonits Klára, Kovács István, Pataki Bence, Varga Donát
Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) Belépő: földszint: 3.500,- Ft. erkély: 3.200,- Ft

2020. március 24. kedd

19:00 –“érzÉSek és sugallatok”Versek és világslágerek szerelemről, érzésekről mindenkinek Kerecsényi Éva és Mohácsi Attila lemezbemutató koncertje.
Szívre hangolva születnek a dallamok, fogannak meg a rímek, s növekednek egyre nagyobbá az alkotók, az előadók lelkében, hogy eljussanak mindazokhoz, akik azonosulni tudnak velük, és részesei akarnak lenni a költészet és a zene nyelvén megszólaló közös csodának.
Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.).
Belépő: 2.000.- Ft

2020. március 25. szerda

19:00 Múzsasirató – Grecsó Krisztián és Szabó Balázs zenés verses estje
Dialógusok, találkozások és átfedések egy különleges estén. Húrok és Grecsó-versek, új hang és öreg hangszerek. Grecsó felolvas, mesél és egy kicsit muzsikál, Szabó Balázs zenél, mesél, improvizál és egy kicsit felolvas. Helyszín: Zichy-palota (Győr, Liszt Ferenc utca 20.)
Belépő: 2.000,- Ft

2020. március 26. csütörtök

18:00 Amadeus Live különleges művészi élményt kínáló estére várja a zene- és filmbarátokat a Győri Filharmonikus Zenekar és a Győri Nemzeti Színház a Győr Városi Egyetemi Csarnokba.
A filmtörténet egyik legjobb, de mindenképpen legnagyobb hatású zenei filmje, generációk Mozart-képét alapvetően átformáló alkotása az 1984-ben Peter Schaffer színdarabja nyomán készült, Miloš Forman által rendezett, nyolc Oscar-díjat nyert Amadeus. A filmet ezúttal eredeti nyelven, magyar felirattal, ám élő zenekari kísérettel tekinthetik meg az érdeklődők: a Győri Filharmonikusokat Jessica Cottis dirigálja.
Helyszín: Győr Városi Egyetemi Csarnok
Belépő: 6.000,- Ft, 8.000,- Ft Jegyek válthatók a Richter Terem jegypénztárában és online a jegymester.hu oldalon. A program a Győri Filharmonikus Zenekar szervezésében valósul meg.

2020. március 28. szombat

10:00 – 14:00 Spontárlat – Egy különleges, alkotós, kötetlen, beszélgetős kiállítás, interaktív “street gallery”.
Az Arany János utca Képkeretező-Művészgaléria előtti része igazi montmartre-i hangulatúvá változik, melyet a Duo Don Pedro’z zenekar örömzenélése tesz hangulatosabbá. Neves képzőművészek mutatják be legújabb munkáikat. A kiállító művészek: Baumann Béla, B. Hegedűs Piros, Csizmadia István, Debreczeny Zoltán, Gombor József, Nagy Ferenc, Papp Norbert, P. Kovács Péter, Szarka Fedor Guido, Sz. Kovács Ildikó, Zámbó Attila
Helyszín: Arany János utcai Képkeretező-Művészgaléria
A belépés ingyenes.

19:00 VELENCE – NÁPOLY … “andata e ritorno”Velencei rondó és nápolyi dalok fonódásban.
Domenico Menini – operaénekes, tenor Denis Biancucci – zongoraművész Gentjan Llukaci – hegedűművész. A koncertprogramban a rondót Gian Piero Reverberi, 20. századi olasz zeneszerző népszerű, velencei témájú kompozíciói alkotják. A darabokat a zenészek – Denis Biancucci zongorista és Gentjan Llukaci hegedűművész – a komponista művészetére jellemző “modern zenei ritmusban, barokkos zenei visszakacsintással”, izgalmasan virtuóz előadásban interpretálják. A felcsendülő rondó-kompozíciók ölelésébe nápolyi dalokkal varázsol romantikus epizódokat a magyar koncertlátogatók előtt is ismert és kedvelt, nemzetközi elismertségű tenor, Domenico Menini. A produkció néhány népszerű operaáriával teljesedik ki, így emlékezve minden idők legnagyobb tenorlegendájára, a Nápolyhoz ezer szállal kötődő Enrico Carusora.
Helyszín: SZE Egyetemi Hangversenyterem (egykori zsinagóga) (Győr, Kossuth Lajos utca 5.)
Belépő: 2.000,- Ft

2020. március 29. vasárnap

10:00 – 16:00: A hímes tojás napja – hímes tojás kiállítás és vásár .
A Győri Tavaszi Fesztivál keretében újra megrendezzük a Hímes tojás kiállítás és vásárt. Az ország különböző vidékeiről érkeznek a Népművészet Ifjú Mesterei, Népi Iparművészek, és bemutatják nekünk tájegységük jellegzetes motívumaival díszített tojásait. Megcsodálhatjuk a sárközi, gyimesi és moldvai csángó motívumokkal megírt tojásokat, de lesz itt patkolt, áttört, levélrátétes és különféle növényi színezőanyaggal festett tojás is. A látogatók hasznos ötleteket kaphatnak a tojásfestéshez, a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a különféle technikákat. A játszóházban elkészülhetnek a húsvéti ünnep díszei, az érdeklődők Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész segítségével festhetnek tojásokat. 10.00-16.00 Hímes tojás kiállítás és vásár Kirakodóvásár kézművesek portékáiból az udvaron (szalma, levendula, kékfestő, mézeskalács, textília, kerámia) 10.00-16.00 Húsvéti játszóházak (tojásfestés, mézeskalácssütés, húsvéti dekorációk készítése) Kiállítók: 1. Kóczánné Ács Szilvia (Győr) 2. Csizy Istvánné (Balatongyörök) 3. Pállné Gyulai Orsolya (Budapest) 4. Bakó Ildikó (Takácsi) 5. Csordás Csabáné (Szombathely) 6. Pillerné Marton Emőke (Budapest) 7. Kiss Kálmán (Kaposvár) 8. Lőrincz Edit (Győr) 9. Kovács Zoltánné (Keszthely) 10. Kerling Alajos (Komárom) 11. Eszenyi Magdolna (Révkomárom) 12. Gajdos Zsuzsa (Szombathely) A Generációk Háza Művelődési Központ szervezésében.
Helyszín: Generációk Háza Művelődési Központ (Győr, Aradi Vértanúk útja 23.)
A belépés ingyenes.

11:00 Pom Pom meséi
„Hogy ki is Pom Pom? Nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja, olyan, mint a szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű, vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt, vagy szőrsapka.” Picur, a kisiskolás lány lázas betegen fekszik otthon. Pom Pom, a barátja meglátogatja és történetfarigcsálással, azaz mindenféle izgalmas mese kitalálásával ütik el az időt. A közös történetalkotás során a Pom Pom-univerzum számos másik figurája is megidéződik. Felbukkan többek között Gombóc Artúr, aki a világon mindennél jobban szereti a csokoládét, Festéktüsszentő Hapci Benő, a híres festőművész, akinek korábban gondjai voltak a közösségbe való beilleszkedéssel a hapcizási szokásai miatt, Durrbelebumm, aki egy dologhoz ért csak igazán, és ez nem más, mint a durrogtatás, illetve rajtuk kívül még sokan mások. A kalandozások végére remélhetőleg nem csak Picur kedély-, hanem egészségügyi állapota is helyreáll. Csukás István klasszikusa a Vaskakas Bábszínház kamaraszínpadán kel újra életre a 2019/2020-as évadban, a Vaskakas Bábszínház retró sorozatának legújabb darabjaként, a Frakk, a macskák réme és a Mekk Elek ezermester című nagysikerű produkciók után. Az előadásban egy különleges bábtechnikával találkozhatnak a nézők: a fekete- vagy más néven illúziószínháznak köszönhetően Picur körül valóban életre kelnek a Pom Pom-univerzum nem éppen mindennapi teremtményei. Sok zenével, és még annál is több izgalmas kalanddal, mert a fantáziának még a szoba négy fala sem szabhat határt! Csukás István (Kossuth-díjas) Pom Pom meséi című műve alapján, bábszínpadra alkalmazta: Nagy Orsolya Látvány- és bábtervező: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas) Zeneszerző: Rab Viki Koreográfus: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas) Rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas) A gyerekszoba rajzait készítette: Nyári Sára Játsszák: Picur: Gergely Rozália Pom Pom: Szúkenyik Tamás Gombóc Artúr: Horváth Márk Zengőbongó fésű, Magányos szamovár, Civakodó cipőikrek, Anya: Ragán Edit Festéktüsszentő Hapci Benő, Durrbelebumm, Civakodó cipőikrek: Vitányi-Juhász István
Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) Belépő: 1.500,- Ft

2020. március 31. kedd

17.00 Csukás István: Utazás a szempillám mögött – zenés mesejáték két részben.
Kinek nem voltak megvalósíthatatlan álmai? Az álomdramaturgiára épülő mesejáték minden generáció gyermeki énjéhez szól. A réginek tűnő, de a mai napig aktuális Csukás István történet modernebb kivitelezésben, de régi értékek megtartásával mutatja meg a mese örök, halhatatlan erejét. A mesejáték egy magányos kisfiúról szól, aki féltve őrzött üveggolyóját hiába keresve elalszik. Az álombéli utazás során hősünket mesebeli lények kísérik, akiknek szeretete, barátsága és önfeláldozása katartikus szituációkba helyezik Lackót. Hősünket egy hűséges kísérő, a Hangya kíséri és találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgő-mozgó-éneklő Nyulakkal, az igazmondó Vakondokokkal, a Sherlock Holmes-t idéző, kiérdemesült Sánta Kutyával, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal, mely figurák a természeti világot ötvözik mulatságos és költői módon az emberi természet esendő, ám mégis szerethető tulajdonságaival. Ajánlott korosztály: 5 éves kortól
Helyszín: Vaskakas Művészeti Központ (Győr, Czuczor Gergely u. 17.) Belépő: 1.500,- Ft

Hirdetés
további programok
2020-04-06

Online programok április 6-án

Szentivánéji álom, Az orléans-i szűz.

részletek
2020-04-03

Online programok április 5-én

Pinokkió, Piroska, Csipkerózsika, Elektra.

részletek