’’Feltámadás’’ – történelmi előadás


2021-10-25
Győr-Ménfőcsanak, Győri út 90.
Előadás
ingyenes program
Horváth Gábor, könyvtáros, hadtörténész-technikus tart ismeretterjesztő előadást október 25-én 17.30-kor a Bezerédj-kastélyban (Győr-Ménfőcsanak, Győri u. 90.)
Hirdetés

Az első világháborút követő zavaros időszak nem sok külpolitikai sikert hozott Magyarországnak. A Trianoni békeszerződés körülnyírta a történelmi Magyarország területét, és a megmaradt csonka haza minden oldalról ellenségekkel volt körbevéve. Pontosabban: majdnem minden oldalról. Ausztria esete különleges volt, hiszen szintén vesztesnek számított – a két ország között a kapcsolat afféle se veled, se nélküled volt -, de akadtak osztrák körök, amelyek szintén területi igényt támasztottak Magyarországgal szemben.

A bizonytalanság nagy volt, 1918 és 1921 között komoly osztrák-magyar csörte alakult ki a nyugati határsáv hovatartozása miatt. Előadásunkban most megemlékezünk a később Burgenlandnak elnevezett tartományért vívott diplomáciai csatározásokról, az 1921-es Nyugat-magyarországi felkelésről, és arról, miként nem lett Sopron Ödenburg.

Kapcsolódó témák: #1921 |#nyugat-magyarországi felkelés |
Hirdetés
további programok
2022-07-01 - 2022-08-14

Időutazás a babaházban

Kiállítás megnyitó.

részletek