Design Hét Győr 2019


2019-10-17 - 2019-10-26
Győr, Nefelejcs köz 3.
Fesztivál
ingyenes program
Mi az érték, és meddig marad érték? A Design Hét Győr idei fő témája az értékmentés és az értékmegismerés.
Hirdetés

Október 18. péntek 17 óra: ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓ: A harmadik Design Hét Győr ünnepélyes megnyitóján a várva-várt érdekességek mellett divatbemutatóval és térinstallációval kiegészülve várjuk az érdeklődőket! A részvétel ingyenes.

17:30 KORSZAKVÁLTÓ ÉPÜLETEK ÉSZAK-NYUGATON KIÁLLÍTÁS:  Válogatás a régió két világháború közti építészetéből a Bauhaus100 évforduló alkalmából. A Design hét Győr a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamarával együttműködve kamaratárlattal készül a Bauhaus iskola 100. évfordulójának alkalmából. A régió, elsősorban Győr és Sopron legkorábbi modern, “bauhaus”-os épületeit kutatjuk fel és állítjuk egymás mellé, amelyek közül nem egy országos szempontból is jelentős alkotás. A közönség többek között Winkler Oszkár, Füredi Oszkár, Lakatos Kálmán, Hajós Alfréd és Körmendy Nándor munkáival is találkozhat. Kurátor: Hartmann Gergely , a Győr-Moson-Sopron Megyei Építészkamara partnerrendezvénye, Helyszín:Magyar Ispita földszintje, (Nefelejcs köz 3.).

14:00 REJTŐZKÖDŐ ÓRIÁSOK TÚRA_01 A várostörténeti túra során bejárjuk Győr város építészetileg kiemelkedő középületeit. Ezek az épített óriások köztünk élnek, viszont nem sokat tudunk róluk. A várostörténeti túrákon olyan épületekbe kapunk betekintést, ahol nem gyakran fordul meg érdeklődő.
Látogatandó épületek:
Ivánka András/Orvosi Klubház, 1963
Sándy Gyula: Nádorvárosi Evangélikus templom, 1943
Túravezető: M.Fábián Edit,építész

Gyülekező: Győr,Zrínyi utca 13. előtt, 13:45-14:00 között

A maximum 50 fős túrán a részvétel regisztrációhoz kötött! TicketNinja

Október 20. vasárnap 14:00 LÁTHATATLAN BELVÁROS TÚRA_01 Vajon hol lakik Győrben a design? Hol ér össze képzőművészet, urbanisztika, formatervezés és helytörténet? Melyek Győr legkevésbé ismert, ám designszempontból mégis legjelentősebb épületei, részletei? A túrákon kiderül. Túravezető: Csobayné Pintér Éva/Gyere Győrbe vezetésével, magyar nyelven. A maximum 50 fős túrán a részvétel regisztrációhoz kötött! TicketNinja

Október 22. kedd 16:00 KORSZAKVÁLTÓ ÉPÜLETEK TÁRLATVEZETÉS – Kiállítás tárlatvezetéssel a Győr-Moson-Sopron Megyei Építészkamara programja. Kurátor:Hartmann Gergely.

A maximum 50 fős előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Október 24. csütörtök 16:00 VÉDJEGY/MÁRKA/BRANDIGN-MARKETING WORKSHOP A KAMARÁBAN

16:00 – 16:50 IPARJOGVÉDELEM,VÉDJEGYEK SZEREPE, a Magyar Formatervezési Tanács partnerelőadása. Előadó: Takács Zsuzsa,Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

16:50 – 17:30 Védjegyek jelentősége – kerekasztal beszélgetés a „Kamara által ajánlott vállalkozás” védjegy tulajdonosokkal.

17:45 – 18:45 Brandépítés és ami mögötte van – brandépítés előadás, konzultáció. Előadó: Horváth Zoltán tervezőgrafikus.

 A VÉDJEGY/MÁRKA/BRANDING előadássorozat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara partnerrendezvénye Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara_(Szent István út 10/A.).

A maximum 50 fős előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! TicketNinja

17:00 ÉRTÉKTEREMTÉS/ÉRTÉKMENTÉS-ÉLES-VARGA ERIKA, a Herendi Porcelánmanufaktúra porcelántervező iparművészének előadása a győri Herendi Porcelánboltban (Széchenyi tér 4.).

“ReDesign-avagy a Herendi hagyományok interpretációi és újraértelmezései, dekorokon és formákon keresztül. Munkáimban keresem azokat a  kézműves mesterjegyeket, amik Herenden emblematikusak és átemelhetőek a 21.sz számára, a tradíció és innováció szellemében.” _ Éles-Varga Erika.

A maximum 20 fős előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztráció: info@herendigyor.hu címen

Október 25. péntek 17:00 A DESIGN ÖRÖK,DE MEDDIG?ÜVEGMŰVÉSZET AZ ÉPÍTÉSZETBEN: HEFTER LÁSZLÓ, FERENCZY NOÉMI DÍJAS SZOBRÁSZ ÉS HEFTER BRÚNÓ ELŐADÁSA Az üveg a kortárs építészet része, amely funkcionális alkalmazása mellett látványelemként is megjelenik. Az építészeti üvegművészeti munkák a belső és külső tér stílusával harmonizáló egyedi felületek, amik az épület belső levegőjét, atmoszféráját közvetlenül színezik. A színes üvegfelületek színintenzitása, a színekké változott fény fényizzása, összehasonlíthatatlanul, felülmúl minden más színes felületet. Ami a művészi kialakítású üvegfelületeket megkülönbözteti más ábrázolástól, a térhez és a fényhez való viszonyuk. Témájuk nem csak egyszerűen valamiről szól, valójában az őket körülvevő, nagyon konkrét tárgyi és szellemi környezethez alkalmazkodik, és csak ott érvényesül teljes egészében jelentéstartalmuk. Fontos, hogy a művészeti síküveg felületek látványa mögött észre lehessen venni a tiszta és világos szerkezetet, az építkező logikát, az alaposan kidolgozott finom részleteket, kontrasztokat, ellenpontokkal való bánásmódot, valamint a vizuális viszonylatokat összekötő nagyvonalú megoldásokat.

A maximum 50 fős előadáson a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! TicketNinja

Október 26. szombat 14:00 REJTŐZKÖDŐ ÓRIÁSOK TÚRA_02 A várostörténeti túra során bejárjuk Győr város építészetileg kiemelkedő középületeit. Ezek az épített óriások köztünk élnek, viszont nem sokat tudunk róluk. A várostörténeti túrákon olyan épületekbe kapunk betekintést, ahol nem gyakran fordul meg érdeklődő.

Látogatandó épületek:
Ivánka András/Orvosi Klubház, 1963
Sándy Gyula: Nádorvárosi Evangélikus templom, 1943

Túravezető: M.Fábián Edit,építész
Gyülekező: Győr,Zrínyi utca 13. előtt, 13:45-14:00 között

A maximum 50 fős túrán a részvétel regisztrációhoz kötött! TicketNinja

Október 27. vasárnap 14:00 LÁTHATATLAN BELVÁROS TÚRA_02 Vajon hol lakik Győrben a design? Hol ér össze képzőművészet, urbanisztika, formatervezés és helytörténet? Melyek Győr legkevésbé ismert, ám designszempontból mégis legjelentősebb épületei, részletei? A túrákon kiderül! Túravezető: Csobayné Pintér Éva, a Gyere Győrbe idegenvezetője vezetésével, magyar nyelven. Gyülekező: a Magyar Ispita épülete előtt, Nefelejcs köz 3. 13:45-14:00 között. A maximum 50 fős túrán a részvétel regisztrációhoz kötött! TicketNinja

Ezenkívül a Design Hét Győr alatt ismét megrendezésre kerül a Nyitott Stúdiók program. A tavaly is rendkívül népszerű programon bemutatkozik a helyi kreatív ipar és alkotók, designerek, építészek, belsőépítészek mutathatják be tevékenységüket városszerte több helyszínen.

Hirdetés
további programok
2022-08-25 - 2022-08-28

Bortörténelmi Napok

részletek
2022-08-13

Családi nap Gyárvárosban

Rengeteg ajándék, izgalmas feladatok, arcfestés, csillámtetoválás, légvárak, ételek és italok valamint lakossági fórum várják a látogatókat az egész napos programon.

részletek