Csend és bazilika – Az én bazilikám IV.


2024-06-02
Hirdetés

Mit üzen számunkra, és hogyan hat ránk a pannonhalmi bazilika csendje? Megrendítő élmény megtapasztalni mindezt a több száz éves falak között. A Bazilika800 emlékév egyik legkülönlegesebb programsorozata, „Az én bazilikám” vezetés június 2-i alkalmán arra hívunk Mindenkit, hogy engedje, hogy hasson rá ez a csend. A vezetést Bokros Márk bencés szerzetes és dr. Palotai Gabriella pszichiáter tartja.

A bazilika különböző helyein mást jelent és másként nyilvánul meg a csend. Amikor belehallgatunk ebbe a csendbe, különösebb instrukciók nélkül is elkezd önmagunk felé vezetni, ahol találkozhatunk belső kérdéseinkkel, aktuális megéléseinkkel. A csendnek ily módon személyes üzenete van számunkra, amely a nyolcszáz éves falak között sajátosan szólít meg. A vezetésen a Pannonhalmán tartott Csendkurzusok személyes élményeiből merítve, egy-egy rövid gyakorlat révén engedjük, hogy megérintsen a bazilika csendje.

A negyedik bazilikaséta vezetője dr. Palotai Gabriella pszichiáter. 1991 óta praktizál magánorvosként, elsősorban pszichoterápiás, kognitív, viselkedésterápiás és traumafeldolgozó módszerekkel dolgozik Győrben. 1994 óta HR-tanácsadással is foglalkozik. Munkájával 1992 óta segíti a Pannonhalmi Főapátságot, ahol pszichiáterként és coachként számítanak rá a szerzetesek. 12 éve vezeti a Csendkurzust, ami a monostorban kínál spirituális elmélyülést, elvonulást. 

A séta bencés házigazdája ezúttal Bokros Márk szerzetes. Közgazdász, lelkigondozó és coach, matematika-hittan szakos tanár a gimnáziumban, illetve a Felzárkózó Település program felelőse. 2007-ben lépett be a bencés közösségbe, és 2013 óta kíséri a Csendkurzusok résztvevőit.

A június 2-i programot egy közös, szörp és levendulás puszedli melletti beszélgetés zárja a Főkönyvtár Magyar-termében, ahol közösen gondolkodhatunk a csend, az önismeret, az ima és a meditáció kapcsolódásairól.

„Az én bazilikám” elnevezésű egyedülállóan izgalmas tárlatvezetés-sorozatot a szerzetestemplom újjáépítésének és felszentelésének 800. évfordulója alkalmából indította a Pannonhalmi Főapátság. Ezeken a szerzetesközösség egy-egy tagja, valamint a kulturális, a művészeti, a tudományos és az egyházi élet országosan ismert és elismert képviselői együtt kalauzolják a vendégeket. A különleges programon résztvevők a bazilikán túl a szűkebb és tágabb értelemben vett bencés család tagjait is személyesen megismerhetik saját történeteiken keresztül.

Jegyvásárlás

„Az én bazilikám” sorozat alkalmai

Kapcsolódó témák: #Pannonhalma |
további programok
2024-06-24 - 2024-06-28

XV. Győri Reneszánsz és Barokk Hét

A 2024 nyarán megrendezendő Győri Reneszánsz és Barokk Hétnek már 15 éves hagyománya van, ahol a régizene kedvelői és művelői különleges koncerteken és mesterkurzusokon vehetnek részt és hódolhatnak szenvedélyüknek.

részletek
2024-06-22

Juniális a győrszentiváni plébánián

A győrszentiváni Egyházközség június 22-én, szombaton vidám juniális napot szervez. A 10 órától délután 4-ig tartó együttlétre mindenkit sok szeretettel várnak. Lesz ingyenes ugrálóvár, lovacskázás, családi játékos vetélkedő. Minden résztvevő ingyen ebédet kap.

részletek