Bencés esték sorozat – a kommunista egyházpolitika


2023-02-21
ingyenes program
2023-as év első Bencés estek előadása a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjához kapcsolódik. Előadónk Földváryné dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke.
Hirdetés

Az előadás egyfelől az 1945 után kiépült kommunista diktatúra egyházpolitikájának főbb jellemzőit, a Rákosi- és a Kádár- rezsim céljainak és eszköztárának hasonlóságait és különbségeit vázolja fel: a látványos kirakatperektől a mindennapi bomlasztás rejtett manőveréig. Másfelől azt ismerhetjük meg, milyen eszközei, lehetőségei és akadályai voltak a keresztény hit aktív egyéni és közösségi megélésének, illetve a keresztény értékrend, normarendszer továbbörökítésének a szocializmus évtizedeinek változó valóságában? Hol húzódtak a „tiltott” és a „tűrt” határai? Miként reagáltak a pártállam hatalombirtokosai a hitélet kereteinek tágítására irányuló egyházi törekvésekre? Milyen kockázatokkal, retorziókkal kellett szembenéznie azoknak, akik vállalták a hatalom által önkényesen meghúzott határok átlépését?

Az előadóról

Földváryné dr. Kiss Réka történész, néprajzkutató. 2000-től az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet munkatársa, majd tudományos főmunkatársa. 2014-től a kommunista diktatúra működésének feltárására létrehozott Nemzeti Emlékezet Bizottságának az elnöke. 2018-tól a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar Egyháztörténeti Tanszék tanszékvezetője, habilitált egyetemi docens. 2015-től a varsói székhelyű Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS) Irányító Bizottságának magyarországi koordinátora. Kutatási és oktatási szakterülete: XX. századi magyar társadalomtörténet, 1956-os forradalom és szabadságharc története, XIX-XX. századi magyar egyháztörténet. 2022. márciusában a kommunista diktatúra hatalmi működésének feltárása és a korszakkal kapcsolatos emlékezet megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

Az előadás ideje: 2023. február 21. 18:30

Helye: Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Díszterme

Az előadás ingyenes.

Kapcsolódó témák: #bencés estek |#előadás |
további programok
2023-02-15

Bibliai előadások Győrben

A Biblia elfeledett történetei - „Ősi történetek, Örök tanulságok” címmel indult előadássorozat a győri (VOKE) Arany János Művelődési Ház galériájában (Szárnyaskerék épülete).

részletek
2023-02-15

Grafikatörténeti előadások III.

A grafikatörténeti előadások következő részében Radosza Attila képzőművész mesél a grafikához való viszonyáról, grafikusművész társairól.

részletek