Múzeumok Őszi Fesztiválja

„A világ csodái – Felfedezések kora!"


2019-09-22 - 2019-11-09
Fesztivál
ingyenes program
A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum idén is csatlakozik az országos Múzeumok Őszi Fesztiválja programhoz.
Hirdetés

Tizennegyedik alkalommal hívja életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a társszervezői, valamint az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjainak segítségével a Múzeumok Őszi Fesztiválját. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló országos kezdeményezéshez idén is csatlakozik a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum. Szeptember 23. és november 10. között a központi tematikához igazodó programokkal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

Fontos a közös koncepció, amely idén „A világ csodái – Felfedezések kora!” címet kapta. A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019-ben ezzel kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is.

A „régi, de új!” mottó jegyében a győri intézmény is saját rejtett értékeiket mutatja majd meg a nagyközönség számára, teszik mindezt olyan módon, hogy a családok, illetve a kamaszok számára is vonzóak legyenek, szenzációszámba menjenek.

A korábbi évekhez hasonlóan a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK 2019-ben is több témakört ajánlott a programokat szervező intézmények figyelmébe. Ebben az évben kiemelt tematika a Tudományos találkozások a múzeumban  lesz. Ehhez kapcsolódva is tervez programokat a győri intézmény. A Rómer Múzeum őrzi és gondozza Öveges József professzor szellemi és tárgyi hagyatékát. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében kísérletező foglalkozásokat szerveznek iskolai csoportoknak délelőtt és egyéni látogatóknak délután. A művészet és tudomány kapcsolatát bárki átélheti a látványos, interaktív kísérleti bemutatóban és  kísérleti eszköz barkácsolásban, kipróbálásban. E mellett a mára hagyományosnak mondható vízi programba is bekapcsolódik a fizika. Az előző évekhez hasonlóan idén is dunai hajókázásra invitálnak bennünket a múzeum kollégái, ahol a part menti táj csodás látványának felfedezése mellett, kellemes közegben tehetünk szert ismeretekre Győr Város ipari történelméről, a folyó meghatározó szerepéről a kezdetektől az ipari forradalmon át, napjainkig. A program fogyasztható tudományos etapjaként megismerkedhetünk a plazma-szőlővel a vízből bort készítő automatával és a világító italokkal is.

Idén is lehetőség nyílik kapcsolódni a Múzeumi Őszbúcsúztató tematikákhoz, a Tanárok éjszakája, és az Óvodapedagógusok napja pedig továbbra is kiemelt program. Előbbin gyakorlatorientált workshopokra, utóbbi alkalmával pedig például múzeumi körtúrára is várják a jelentkezőket. A Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika az elmúlt években nagyon népszerű volt Győrben is, így ismét lesz majd kerékpáros városnézés, melynek keretében megismerhetjük az egykor Győrben született, élt vagy munkálkodott felfedezőket, tudósokat, hírességeket. A törökök világába is elkalauzol majd bennünket a múzeum, hiszen egy egész napot szánnak ennek a tematikának előadásokkal, beszélgetésekkel, és játékokkal tarkítva.


A mindig várt, és méltán népszerű kézműves programok is jelen lesznek az idei Őszi Fesztiválon, valamint a művészetterápiás foglalkozások sem maradhatnak el. Nyár elején nyílt meg a Mint egy kaleidoszkóp – Utak a tudattalanba című kiállítás, az ehhez kapcsolódó program mentén az érdeklődők közelebb kerülhetnek saját személyiségükhöz, foglalkozhatnak a szabad akarattal, a döntésekkel és kitekintést tehetnek a jövőjükre is.

Maradva a lelki egészség témájánál, a tavalyi siker után, Győrben második alkalommal kerülnek megrendezésre a „Lelkünk Rajta” programjai. Cél, hogy a vállalkozó kedvűek megláthassák, meghallhassák és megtapasztalhassák a segítő szakmák széles választékát és módszereik sokszínűségét.

A győri Múzeumok Őszi Fesztiválja minden korosztály számára tartogat kulturális kikapcsolódási lehetőséget. Részletes program ITT található.

Hirdetés
további programok
2020-06-07

Védd a helyit, vedd a kisalfödit!

Szabadidő

Piac a Dunakapu téren.

részletek