Szemrevaló, előkelő, franciás

Fotó: Győr+
Kárpát Zsolt
2022.07.23. 15:45

Vajon miért hívjuk Dubarry-szeletnek a karfiolos, mártásos húsételt? A lényeg, hogy máig több karfiolos étel őrzi Du Barry grófnő nevét. Lássuk, hogy készül sertésszűzből ez a fejedelmi fogás, Koksza módra!

Dubarry-sertésszelet

Hozzávalók 4 főre:

80 dkg sertésszűz

30 dkg reszelt sajt

10 dkg teavaj

10 dkg liszt

8 dl tej

40 dkg karfiol

Tízdekás szeleteket vágunk a húsból, enyhén kiklopfoljuk őket. Egy serpenyőbe kis zsiradékot teszünk és a hússzeletek mindkét oldalát megkérgezzük.

Bekapcsoljuk a sütőt 160 fokra. Egy edényben feltesszük a karfiolt főni, 10-13 perc alatt meg is puhul. Közben elkészítjük a besamelmártást: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, majd hozzáöntjük a tejet. Egy csipet só, bors és szerecsendió kerül még bele. Dolgozzunk habverővel, így nem csomósodik be a mártásunk és szép, krém állagú lesz.

Ha mindennel megvagyunk, a húsra ráhalmozzuk a karfiolt, erre jön a besamel mint egy kis tető. Végül megszórjuk a reszelt sajttal és mehet is a sütőbe. Köretnek nagyon jól passzol hozzá a petrezselymes burgonya.

Kapcsolódó témák: #Panír |