A Győr+ új főzőműsora

Panír: válogassunk bátran a vegán receptek között!

Fotó: Vig Norbert
Győr+
2022.03.06. 12:15

A negyvennapos böjti önmegtartóztatás nemcsak a lelkünknek, hanem a testünknek is jót tesz. Az év végi, farsangi dőzsölés után kitisztul a szervezetünk, pár felesleges kilótól is megszabadulhatunk.

Válogassunk bátran a vegetáriánus, vegán receptek közül, fogyasszuk változatosan a gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket! Egy tradicionális szigetközi halászlevet és egy különleges, francia zöldséglevest hoztam most, melyeket nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthetünk.

Szigetközi halászlé

Hozzávalók:

2 kg ponty

25 dkg sertészsír

1 kg dunai apróhal

1 kg vöröshagyma

0,5 kg paradicsom

0,3 kg zöldpaprika

Só ízlés szerint

100 g fűszerpaprika

Elkészítés:

A sertészsíron a hagymát, a paprikát és a paradicsomot lepirítjuk, azután a halaprólékot beleöntjük. Rászórjuk a fűszerpaprikát, pirítjuk vele egy kicsit, sóval ízesítjük, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg a hús le nem válik a csontról. A teljes főzetet lepasszírozzuk, majd ebbe a hallébe halszeleteket belefőzzük.

Céklaconsommé szecsuáni borsos ropogóssal

A consommé egy francia klasszikus, kristálytiszta, teljesen zsírtalanított erőleves. Készülhet marhából, csirkéből, vadból, de akár halból vagy zöldségből is.

Hozzávalók:

10 dkg vöröshagyma

20 dkg sárgarépa

10 dkg petrezselyemgyökér

10 dkg zeller

30 dkg cékla (20 dkg apróra, 10 dkg hasábra vágva)

5 dkg vaj

1,5 liter víz

só, 10 szem bors

Elkészítés:

A vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket. Megpároljuk a zöldségeket, sózzuk, hozzáadjuk a borsot, majd felöntjük vízzel. Addig főzzük, amíg minden zöldség meg nem puhul, a végén leszűrjük. A 10 dkg, hasábokra vágott céklát vajon megpároljuk és tálalásnál adjuk betétként a levesbe.

Panír című főzőműsorunk valamennyi adását visszanézheti IDE kattintva!

Kapcsolódó témák: #böjt | #halászlé | #vegetáriánus |