Hirdetés
Pannonhalmi Főapátság

Zöld böjt, illatmúzeum és apátsági sör

Fotó: Marcali Gábor
Koloszár Tamás
2020.02.28. 21:11

A Pannonhalmi Főapátság a 2020-as kulturális és spirituális évadát a „Vendégségben” témakör köré építi. A bencés szerzetes közösség kiemelten is arra szeretne figyelni, miként találkozhat a monostorba érkező vendég személyében Krisztussal – hangzott el azon a sajtótájékoztatón.

Hirdetés

Hortobágyi T. Cirill főapát az évad spirituális vonatkozásait, a zöld böjt üzenetet járta körbe, s beszélt arról is, miért éppen Vendégségben a témakör? A zöld böjtöt öt pontban foglalta össze. Takarékoskodj az energiával! Tudatosan vásárolj! Tölts több időt a természetben! Táplálkozz egészségesen! Tekints magadra teremtményként, aki Isten vendége a földön!

“Még egy humoros kérés, egy közösségformáló jel: aki részt vesz a közösségi médiában, az készítsen új Facebook-profilképet, ahol a kezeinkkel egy T jelet formálunk, ezzel kifejezve, hogy időt adunk a teremtésnek – fogalmazott Hortobágyi T. Ciril Facebook-oldalán. Arra biztatott mindenkit, látogasson Pannonhalmára, a szerzetes közösség egész évben várja a vendégeket, akiknek felajánlják vendégszeretetüket, s a vendég megtapasztalhatja, hogy nincsen egyedül.

Hirdetés
“Adjunk időt a teremtésnek!”

Az év során több mint száz rendezvény várja a látogatókat Pannonhalmán. A programok – amelynek vezérelve a Vendégségben – a spiritualitás, a kultúra és a turizmus témakörre épülnek. Az utóbbi kapcsán Rábai László főigazgató elmondta: épül a főapátság kisüzemi sörfőzdéje, amely nyárra már saját sörrel várja a látogatókat. A gyógynövénykertben pedig Magyarországon egyedülálló Illatmúzeumot hoznak létre.

Az idei programokat a Szent Márton-bazilikában a zene nyitja. A nagyböjti koncertsorozat keretében fellép Pannonhalmán a Magyar Rádió Gyermekkórusa és az Anima Musicae Kamarazenekar, Nishat Khan és a Szent Efrém Férfikar, valamint Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája.

Mácsai Pál is részt vett a sajtótájékoztatón

A sajtótájékoztatón ott volt Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök is. „Pannonhalmától sokat tanulunk mi, evangélikusok is, s jó egymást vendégül látnunk, mert a közös Úr hív az asztalához” – fogalmazott, majd a zöld böjthöz csatlakozva felidézte Luther Márton gondolatait, aki nagy természetvédőnek számított.

Sajtótájékoztatón ritkán hangzik el vers. Ezúttal azonban rendhagyó módon Mácsai Pál színművész idézte meg Kosztolányi Dezső: Hajnali részegség című költeményét.

Kapcsolódó témák: #Kultúra | #pannonhalmi apátság |
likeold
a fb oldalunkat