Szlovákia

Üzembe helyezik a mohi atomerőmű hármas blokkját

Illusztráció: Pixabay
mti
2021.05.13. 18:58

A szlovák atomenergiafelügyelet engedélyezte a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkjának üzembe helyezését.

A hatóság egyben engedélyeket állított ki a radioaktív hulladékok, így a kiégett nukleáris fűtőelemek kezelésére, valamint az építmény idő előtti használatbavételére.

Az UJD mindenkit biztosított arról, hogy az engedély kiadását a bevett szabványokat meghaladó, átfogóan elvégzett vizsgálati, elemző és ellenőrző tevékenység előzte meg.

Leonore Gewessler, a szomszédos Ausztria klímavédelmi ügyekért is felelős technológiai minisztere ugyanakkor élesen bírálta a szlovák atomenergiafelügyelet döntését, amelyet – mint fogalmazott – tüzetesen megvizsgálnak.

Az osztrák zöldpárti politikus hangsúlyozta, hogy a mohi atomerőmű harmadik reaktorblokkja “többször is felkeltette a sajtó figyelmét az építés során jelentkező súlyos hiányosságok miatt”. “Semmi esetre sem szabad az erőművet üzembe helyezni, amíg nem oszlatták el a biztonsági aggályokat” – tette hozzá.

Gewessler kiemelte, hogy az ügyben felveszi a kapcsolatot szlovák kollégájával. “A mohi atomerőmű nem jelenthet veszélyt Ausztria számára” – hangsúlyozta.

A Global 2000 környezetvédelmi szervezet felelőtlennek nevezte az osztrák határtól nagyjából száz kilométerre található, 1985 óta épülő létesítmény üzembe helyezésére vonatkozó engedélyt.

A 471 megawatt teljesítményű hármas számú reaktorblokk Szlovákia energiaigényeinek nagyjából 13 százalékát fogja fedezni. Elképzelések szerint északi szomszédunk ezzel önellátóvá válik az energiatermelés terén.

Az atomerőművet üzemeltető SE vállalat szerint a hármas számú reaktorblokkot ténylegesen még az év vége előtt üzembe helyezhetik, míg a négyes számút 2023-ban. Eredetileg ezek használatba vételét 2021-re, illetve 2013-ra tervezték, de az építési munkálatok lezárását ismételten elhalasztották. A legfrissebb adatok szerint a mohi atomerőmű befejezésére 6,8 milliárd eurót (mintegy 2400 milliárd forint) költ a szlovák állam. Korábban még alig 3 milliárd euróval (1000 milliárd forint) terveztek.

Kapcsolódó témák: #atomenergia | #Szlovákia |