Csokoládé jótékony hatásai

Ünnepeljünk csokival! Ma van a csokoládé világnapja

Fotó: Pixabay
Tóth Vivien
2021.07.07. 14:14

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy nem szereti a csokoládét. Sokkal többen vannak, akik rögtön sorolják a kedvenc ízeiket, és különböző fogyasztási szokásaikat. A csokoládé világnapján összeszedtük, hogy milyen pozitív hatásai vannak a mértékletes csoki fogyasztásnak, és mikor nem ajánlott a fogyasztása a társadalom kedvenc desszertjének.

Július 7. az egyik nemzetközi csokoládénap, mivel többször is ünneplik az évben. Nem is ad csodálkozásra okot, a csokoládé a legnépszerűbb választás az emberek körében, ha rájuk tör a sóvárgás egy kis édesség után. A franciák négy nap múlva tartják a hivatalos csokoládé napot, míg az amerikaiak szeptember 13-án. Statisztikák szerint az Európai Unióban évente átlagosan 6,5 kg csokit fogyasztanak az emberek, így lássuk milyen kedvező hatásai vannak, ha rendszeresen, de mértékkel fogyasztunk eme népszerű édességből.

Legfontosabb a minőség!

A legtöbben csak lekapják a polcról a kedvenc ízüket, mások az akciós termékekre vadásznak. Pedig ha ki akarjuk élvezni a csokoládé nyújtotta pozitív élettani hatásokat, akkor fontos odafigyelni a termék beltartalmára.

A kakaó tartalma a népszerű marketingnek örvendő termékeknél nagyon csekély, így nincs sok közük a valódi csokoládéhoz. Ez alapján a legismertebb márkák csokijai legfőképp cukorból, állagjavítókból, tartósítószerekből és ízfokozókból áll. Az igazi csokoládék magas kakaótartalommal bírnak, ami igaz, hogy kevésbé ízletes sokak számára, mint a tömény cukros társaik. Keserűségük miatt ezekből valószínűleg nem fogunk egy táblával megenni, de kifejezetten jó élettani hatással bírnak.  

Figyeljünk vásárlásnak a kakaóvaj tartalomra is. Mivel ez egy drága alapanyag, sokszor növényi zsiradékkal pótolják, például pálmaolajjal, aminek semmi keresnivalója egy minőségi csokoládéban.

Cukortartalom is fontos, a legtöbbet a fehércsoki tartalmazza, mivel kakaó nem található benne.. Minél nagyobb egy csoki kakaótartalma, annál kevesebb cukor van benne. 

A csokoládé kedvező élettani hatásai

A sötét csokoládé magas kakaótartalma flavonoidként ismert vegyületet tartalmaz, ami csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterin szintet.  A flavonoid segítik az agyműködést, jótékonyan hat a memóriazavarokra, különösen idősebbek körében.

Kutatások kimutatták, hogy a rendszeresen jó minőségű étcsokoládét fogyasztók körében, 17 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki a szélütés előfordulásának esélye.

Ezen kívül a kakaópor számos hasznos ásványi anyagot is tartalmaz, mint a magnézium, réz, vas, foszfor, kálium és cink, tehát nyugodtan fogyasszunk étkezés után egy kevés étcsokoládét. Nassolási vágyat is elnyomja az intenzív íze miatt, így diéta mellett is beilleszthető egy kockányi csoki. Feniletilamin tartalma révén serkenti az agy endorfintermelését, ami közismertebb nevén a boldogsághormon.

Mikor nem ajánlott a csokoládé fogyasztása?

Aki nem tud lemondani a tejcsoki, illetve fehércsoki általi kísértésről, annak rossz hírünk van: sajnos a magas szénhidráttartalma révén ezek a fajta csokik elhízáshoz vezethetnek!

A diétázók az íz kedvéért inkább magasabb kakaótartalmú, vagy édesítőszeres termékek mellett döntsenek és azt is mértékkel fogyasszák!

Házi kedvenceinknek kis mértékben is tilos a fogyasztása, mivel a kakaóban lévő teobromin mérgező a kutyákra és a macskákra egyaránt. Mesterséges édesítőszerrel ellátott termékek (xilit, xilitol) egyenesen halálosak a kutyákra nézve.

A kakaó csökkenti az inzulinszintet, növeli az inzulin iránti érzékenységet, azonban ha valaki cukorbeteg, úgy ajánlott az orvosa, dietetikusa tanácsát kikérni a csokoládé fogyasztása kapcsán.

Kapcsolódó témák: #Csoki | #Csokoládé | #Csokoládé világnap |