Hirdetés
Tizenegyezredik hazai szervátültetés

Új májat és egy jegygyűrűt kapott a magyar lány

Fotó: Semmelweis Egyetem
Közreadja: Hajba Ferenc
2020.07.20. 13:49

A klinikán kérték meg a kezét az akut májelégtelenségben szenvedő Mahr Klaudiának. Rajta végezték el a tizenegyezredik hazai szervátültetést.

Hirdetés

A műtétet a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján hajtották végre június 17-én. Az Eurotransplant közvetítésével hazai donorból származó szervet egy kiemelt sürgősséggel májra várakozó betegbe ültették be, akinek jó az állapota – mondta dr. Piros László, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese.

A fiatal hölgyet mobilizálják, még vár majd rá egy pitvari műtét a szívsebészeti klinikán az időközben kiderült elváltozás miatt, de állapota és a kedve is jó.

Hirdetés

Dr. Piros László elmondta: a májültetés felnőttek és gyerekek számára Magyarországon csak Budapesten, a Semmelweis Egyetemen történik. A csecsemőknél élő donorból Németországban, általában Hamburgban végzik el az ilyen beavatkozásokat.

A transzplantáció hőskora hatvanas évekre tehető. Azóta a műszerek, az eszközök finomodtak, modern technika érvényesül a sebészetben. Korábban hat-nyolc órán át tartott a műtét, most kettő-négy óra alatt megoperálják a beteget.

Mahr Klaudia életében sorsfordító események történtek a klinikán. Más ember lettem, újjászülettem, kaptam egy második esélyt, mondta boldogan, s hozzátette: mostantól kezdve csak a pozitív dolgokat tartom szem előtt.

Külön élmény számára, hogy párja a klinikán megkérte a kezét.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Kapcsolódó témák: #egészségügy |
likeold
a fb oldalunkat