Hirdetés

Frissítve! Trump hívei betörtek a Capitoliumba

Fotó: Pixabay
mti/Győr+
2021.01.06. 20:47

Lezárták a washingtoni Capitoliumot, mert Trump-párti tüntetők ostromolták meg az amerikai törvényhozás épületét szerdán.

Hirdetés

8.26: Három másik ember is meghalt, haláluk okát egyelőre nem közölték.

A Demokrata Párt és a Republikánus Párt székházánál is csőbombát találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.

Hirdetés

Ötvenkét embert vettek őrizetbe az eseményekkel kapcsolatban, harmincat pedig az elrendelt, este 6 órai kijárási tilalom megsértése miatt.

02.26: Biztonságosnak nyilvánították a washingtoni Capitoliumot

Csaknem négyórányi zavar után biztonságosnak nyilvánították az amerikai törvényhozás épületét, amelyet Donald Trump távozó elnököt támogató tüntetők ostromoltak meg, így helyi idő szerint szerdán este folytatódhat az elektori szavazatok hitelesítése.

Paul Irving, a képviselőház illetékes tisztségviselője arról számolt be, hogy a hatóságok kiszorították a tiltakozókat a Capitoliumból, a törvényhozók így elhagyhatták az irodáikat.

Az épület környékéről még zajlik a tüntetők kiszorítása a nemzeti gárda részvételével.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a kongresszus folytatni fogja az elektori szavazatok hitelesítését, amit félbe kellett szakítani. “Teljesíteni fogjuk célunkat” – fogalmazott.

Eközben a rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette. Az ügyben vizsgálat indult.

A helyszín közelében két feltételezett robbanóeszközt találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.

Donald Trump a legfrissebb Twitter-üzenetében “kiváló hazafiaknak” nevezte a demonstrálókat.

Mike Pence alelnök később elítélte az erőszakot, amely szerinte soha nem vezethet győzelemre, illetve a munka folytatására szólított fel.

George W. Bush volt republikánus amerikai elnök is elítélte a történteket. “Visszataszító és szívszorító látvány volt. Banánköztársaságokban vonják így kétségbe a választási eredményeket, nem a mi demokratikus országunkban” – írta.

Mitt Romney republikánus szenátor, egykori elnökjelölt pedig úgy vélekedett, hogy az erőszak “egy önző ember sértett büszkeségének, illetve az általa szándékosan félreinformált emberek dühének” következménye.

Barack Obama korábbi demokrata párti elnök hangsúlyozta, hogy “hatalmas gyalázatként és szégyenként fog bevonulni ez a nap az ország történelmébe”, az erőszakot pedig a jelenlegi elnök szította a választási eredménnyel kapcsolatos “alaptalan hazugságaival”.

Hasonlóan nyilatkozott Bill Clinton volt elnök is, aki szerint Trump “gyújtotta be” a példa nélküli megmozdulás tüzét.

Stephanie Grisham, a first lady, Melania Trump kabinetfőnöke a zavargások miatt bejelentette azonnali hatályú lemondását.

A washingtoni eseményekkel párhuzamosan több más városban is tüntettek Trump hívei szerte az Egyesült Államokban, például Atlantában és Salemben.

A Facebook és a Youtube internetes portálok törölték a Trump által feltöltött videót, amelyben távozásra szólította fel a támogatóit a Capitoliumról, mivel úgy ítélték, hogy abban hamis állítások hangzottak el a választások tisztaságával kapcsolatban.

A Twitter pedig 12 órára zárolta Trump fiókját, miután szerdán három bejegyzésének törlését is kezdeményezték amiatt, hogy “erőszakra buzdíthatnak”.

23.23. Több amerikai hírcsatorna is úgy tudja, a Capitolium egy részéből sikerült kiszorítani a tüntetőket.

22.45: „Példátlan támadás alatt áll az amerikai demokrácia” – jelentette ki Joe Biden megválasztott amerikai elnök helyi idő szerint szerda este.

Joe Biden helyi idő szerint délután 4 óra után szólalt meg, és felszólította Donald Trumpot, hogy a Twitter helyett tartson beszédet az országos tévékben, és védje meg az alkotmányosságot, utasítsa ott rendre a tüntetőket.

Percekkel Joe Biden beszéde után Donald Trump egyperces videóüzenettel jelentkezett ismét a Twitteren. A rövid videóban úgy fogalmazott: a választást ugyan elcsalták, de mindenkinek haza kell mennie, és rendnek kell lennie.

Donald Trump előzőleg nagygyűlést tartott, ahol többek között azt mondta: soha nem fogja elismerni a vereségét. A tömeg egy része ezután vonult át a törvényhozás épületéhez.

A Trump-párti tüntetők egy idő után áttörték a Capitolium köré vont kordont. A képviselőház és a szenátus ülését is fel kellett függeszteni.

Korábban írtuk:

Rendőrök védték a képviselőket a Trump-párti tüntetőktől. Az amerikai elnök a délután folyamán kijelentette, hogy nem hajlandó távozni a hatalomból. Ezt követően saját alelnöke is nyíltan szembe fordult vele, amikor az eredmény megváltoztatására kérte.

Washington polgármestere helyi idő szerint délután 6 órától kijárási tilalmat rendelt el.

Az amerikai nemzeti gárda mozgósítását kérte a Capitoliumot ostromló Trump-párti tüntetőkkel szemben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Muriel Bowser, a főváros demokrata párti polgármestere – közölte az MSNBC amerikai hírtelevízió.

A Fehér Ház időközben közölte, hogy a nemzeti gárda mellett más szövetségi biztonsági szolgálatokat is mozgósítanak Washingtonban.

Meglőttek egy nőt a washingtoni Capitolium épületében szerdán a Donald Trump elnököt támogató tüntetők behatolása közben – jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Egyelőre nem világos, hogy a nőt milyen körülmények között érte lövés, és hogy milyen állapotban van.

A CNN és a Sky News hírtelevízió is azt jelentette, hogy a nőt mellbe lőtték. A beszámoló szerint a parlamenti épület ostroma közben több rendőr is megsebesült, s közülük legalább egyet kórházba kellett szállítani. A helyzet a hírtévé szerint teljesen kaotikus a Capitoliumban.

Kapcsolódó témák: #Egyesült Államok |
likeold
a fb oldalunkat