Továbbra is várják a pályázatokat az Idősbarát önkormányzat díjra

Fotó: ollyy/Shutterstock.com
MTI
2022.04.23. 09:58

Továbbra is várják a pályázatokat az Idősbarát önkormányzat díjra - hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség családokért felelős államtitkára szombati közleményében.

Zsigó Róbert azt közölte az MTI-vel, hogy az önkormányzatok idősügyi feladatainak ellátását elismerő díjra május 2-áig adhatják be pályázatukat a települések.

A díjban azok az önkormányzatok részesülhetnek, amelyek a törvényben előírt kötelező feladataiknál többet tettek, tesznek az idősekért. A díj megalapítása óta már 134 település részesült az elismerésben – emlékeztetett az államtitkár.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: a választók döntésének köszönhetően Magyarországon folytatódhat a családbarát kormányzás, amelynek kiemelt eleme az idősek támogatása és megbecsülése.

Hozzátette: a kormány erőforrásként tekint az idős korosztályra, és fontos feladatnak tartja anyagi biztonságuk fenntartását, fizikai, mentális jóllétük megőrzését.

Az időspolitika érvényesüléséért helyi szinten a legtöbbet a közösségek fejlődését szolgáló önkormányzatok tehetik. Ennek a munkának az elismerése egyebek mellett az Idősbarát önkormányzat díj, amelyre méltán büszkék lehetnek a sikeresen pályázó települések. A díj ugyanis azt mutatja, a helyben hozott intézkedéseik elősegítik, hogy az időskorú lakosok a munkával töltött évek után megváltozott élethelyzetükben is megbecsült, értékes tagjai lehessenek közösségüknek és a társadalomnak – közölte.

Az elismerésben olyan önkormányzatok részesülhetnek, amelyek egyebek mellett elősegítik az időkorúak helyi szervezeteinek működését, hozzájárulnak szabadidős programjaik megszervezéséhez, példamutató együttműködést alakítanak ki az idősügy területén tevékenykedő helyi szervezetekkel, személyekkel, valamint bevonják az időseket a helyi közösségi életbe, és elősegítik meglévő képességeik erősítését, megőrzését, tapasztalatuk hasznosítását – fejtette ki Zsigó Róbert.

A pályázati kiírás minden évben tartalmaz aktuális szempontokat is: idén lehetőséget kínál azoknak a kezdeményezéseknek a bemutatására, amelyek kiemelten az egyedül élő időseket segítették abban, hogy a veszélyhelyzeti korlátozások során, illetve betegség esetén se szenvedjenek hiányt, továbbá lelki jóllétüket erősítsék – tette hozzá.

A nyertes települések “Idősbarát” táblát kapnak, amelyet a polgármesterek vehetnek át. A díjjal 1,5 millió forintos pénzjutalom is jár, az összeget az önkormányzatok még idén megkapják – áll a közleményben.

Kapcsolódó témák: #idősek | #idősgondozás | #pályázat |