Magyar Honvédség

Több mint 260-an jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra

Illusztráció: Marcali Gábor
MTI
2021.08.23. 08:59

Több mint 260-an jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra a honvédséghez, az idén először meghirdetett toborzási programban augusztus végéig 300-400 jelentkezővel számolnak, köztük olyan fiatalokkal is, akik idén nem jutottak be felsőoktatási intézménybe - írta hétfői lapszámában a Világgazdaság.

Durgó Tamás alezredes, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának toborzó osztályvezetője a lapnak elmondta: a pilotprogramként elindított önkéntes katonai szolgálat keretében a képzés hat hónapig tart, három hónap a próbaidő, de két hónapig alapkiképzés folyik. Az alapképzés után választhatnak a tartalékosok, hogy maradnak még négy hónapig, vagy elmennek műveleti besorolású alakulathoz, ahol szakkiképzéseken vesznek részt.

Az alezredes szerint az oltópontokon szolgálatot teljesítő katonáknak köszönhetően javult a honvédség megítélése. Hozzátette, hogy a pandémia harmadik hulláma után végre vannak fesztiválok és rendezvények, ahol személyesen találkozhatnak a fiatalokkal.

Elmondta azt is, hogy az idén eddig mintegy 3500-an jelentkeztek a honvédséghez, tavaly ez a szám hatezer volt, és 4880-an létesítettek valamilyen jogviszonyt a honvédséggel. A szerződéses katonák száma az új csatlakozók között több mint kétezerre tehető.
     

Kapcsolódó témák: #Magyar Honvédség | #önkéntes |