Hirdetés
Világnap

Tényleg zöldség a dinnye?

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2022.08.03. 16:36

Augusztus 3-án tartják mindenütt a dinnye világnapját.

Hirdetés

A görögdinnye a tökfajták családjába tartozó, Afrika déli részéről származó, sokak által gyümölcsnek nevezett, termesztéstechnikailag zöldség. A legkorábbi feljegyzés körülbelül 5000 éves és Egyiptomból származik, ahol fáraók sírjai mellé helyezték, hogy a túlvilágon élelemként szolgáljon.

A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.

Hirdetés

Kevés C-vitamint tartalmaz, kifejezetten lédús, víztartalma 90-95 százalék. Főleg íze és cukortartalma miatt termesztik itthon is, hiszen az éghajlati körülmények megfelelnek a növény számára. A tápanyagokkal teli, jó minőségű talajt kedveli.

A termés alakja igen változatos: a gömbtől a tojásdadon át a megnyúlt hengeresig. Egy-egy dinnye tömege 2–15 kg. 1–2 cm vastag héja lehet fehéres, világoszöld, középzöld, kékeszöld vagy feketészöld. Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkos vagy márványos.

A görögdinnye népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, a nyár egyik slágergyümölcse. Hűtve fogyasztják a legtöbben, csak úgy, csemegeként. Ám vannak olyanok is, akik egy jó szelet kenyérrel akár főfogásnak is harapják vagy éppen vágják. Az egyik legújabb divat pedig a dinnyés rose fröccs, amely duplán üdítő lehet egy kánikulai napon.

Forrás: Wikipedia

Kapcsolódó témák: #dinnye | #görögdinnye | #világnap |
likeold
a fb oldalunkat