Tengerre, magyar!

Fotó: Wikipedia
Kisté
2020.07.04. 17:42

Áprilisban még úgy tűnt, saját otthonunkban töltjük a vakációt, most viszont újra utazhatunk, de hova? Ha nincs még konkrét útiterv, akkor érdemes megfontolni Szlovéniát, ahol kristálytiszta strandok, elegáns üdülőhelyek és történelmi kisvárosok várják a turistát. A szlovén Riviéra ráadásul alig több, mint egy kőhajításnyira van.

Bő öt óra. Ennyi kell csak, hogy lejussunk a tengerig. Meg persze egy kényelmes gépjármű, amibe befér az egész család. Matracostul, hűtőládástul, strandtörölközőstül. Ha apartmant foglalunk, akkor a szállás sem drága, hiszen öt főre gyakorlatilag pont annyiba kerül, mint kettőre. Ha tehát nem belföldön tervezzük az idei nyaralást, akkor a szlovén Isztria jó alternatíva lehet.

Az Adria gyöngyszeme

A két felkapott nyaralóhely, Portorož és Piran gyakorlatilag teljesen egybeépült, a települések hangulata azonban nem is lehetne különbözőbb. Portorož hamisítatlan üdülőváros elegáns szállodákkal, felkapott éttermekkel, nyüzsgő éjszakai élettel és széles, homokos stranddal. Ez utóbbi nagy szó, hiszen a szlovén tengerpart túlnyomó része sziklás vagy apró kavicsos.

Fotó: Wikipedia

Piran viszont az egyik legszebb történelmi kisváros az Isztrián. És ez nagy dolog, hiszen igencsak szoros a mezőny. A főtéren álló szobor és a környező épületek a Monarchia hangulatát idézik, Piran túlnyomó része azonban egyértelműen velencei stílusú. A város fölé magasodó Szent György-templom harangtornya is a Szent Márk téri eredeti vonalvezetését követi. A hangulatos óvároson túl találunk Piranban ferences kolostort és teljesen ép történelmi városfalakat is, melyek tetejéről kivételes kilátás nyílik a félszigetre.

Kikötő és turizmus

Aki kedveli az isztriai települések hangulatát, az nem fog csalódni Koperben sem. A középkori sikátorokban hangulatos teraszok, mutatós galériák és vonzó üzletek várják a látogatót. De nem hiányoznak a mediterrán térségre oly jellemző, keresztbe-kasul bekötött villanyvezetékek sem. Koper is egyértelműen velencei stílusú, melynek ékes bizonyítéka a főtéren álló loggia és praetori palota. Ha viszont megmásszuk a Nagyboldogasszony-székesegyház harangtornyába vezető lépcsősort, akkor egy egész más arca tárul elénk a városnak. Koper Szlovénia legfontosabb kikötője, és igencsak jelentős személy- és teherforgalmat bonyolít.

Szomszédolás

Az Isztriai-félszigeten három ország osztozik, melyeket sorra látogathatunk a nyaralás során. Északi irányban indulva hamar feltűnnek Trieszt kikötői és lehangoló elővárosi részei, melyek láttán nehéz elképzelni, hogy van a településnek hangulatos óvárosa is. Pedig van. Ha viszont csak olasz tésztákból, sajtokból és borokból akarunk feltankolni, akkor találunk egy Conadot a szlovén határhoz nagyon közel.

Ha déli irányban, Horvátország felé indulunk, akkor érdemes eljutnunk legalább Porečig, ami nemcsak hangulatos üdülőváros, de komoly építészeti látnivalókat is tartogat. Óvárosában fennmaradt jó pár olyan, középkori lakóház, amilyet korábban feltehetőleg csak könyvekben vagy történelmi filmekben láttunk. A városka első számú látnivalója pedig a még régebbi székesegyház, melynek színpompás bizánci mozaikjai UNESCO világörökségi védelmet élveznek.

Jelenleg a magyar állampolgárok karanténmentesen utazhatnak Magyarországról Szlovéniába és vissza, indulás előtt azonban érdemes tájékozódni a konzuli szolgálat weboldalán!

Kapcsolódó témák: #Koffer |