Hirdetés
Operatív törzs

Támadás érte az időpontfoglaló rendszert

Fotó: koronavírus.gov.hu
Győr+
2021.04.30. 12:20

Kiss Róbert alezredes és Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs aktuális döntéseiről tart sajtótájékoztatót.

Hirdetés

Terheléses támadás érte az oltásra jelentkezést biztosító informatikai rendszert – közölte a sajtótájékoztató elején Kiss Róbert alezredes. A receptfeláírási rendszert is érintette a támadás. Az időpontfoglalási rendszer helyreállítása folyamatos. 

Kiss Róbert elmondta, hogy hamarosan életbe lép a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának a harmadik fokozata. A védettségi igazolványt az adott helyeken fel kell mutatni, és fel is szólítható, hogy az adott személy igazolja magát – tette hozzá. Valamennyi feloldott szolgáltatás esetében az a személy, aki nem igazolja a védettség tényét, azt ki lehet zárni az adott szolgáltatásból – tette hozzá. 

Hirdetés

Kiss Róbert elmondta, hogy közterületeken, kereskedelmi üzletekben továbbra is kötelező maszkot viselni.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak az éttermek belső terei, az állatkertek, vadasparkok, mozik és színházak is. 

Csütörtökön 589 ember nem viselt maszkot, 579-en a közterületen vétettek szabályt, 161 ember szegte meg a kijárási tilalmat  – mondta Kiss Róbert. 

Már több mint 4,6 millió ember regisztrált és nekik a 78 százalékuk már be vannak oltva. – mondta el Müller Cecília.

Minden oltóanyagot addig lehet foglalni, ameddig van vakcina – mondta az országos tisztifőorvos. Bízik benne, hogy nagyon gyorsan magas átoltottsági adatokat el tudunk érni – tette hozzá. Pénteken 324 ezer adag AstraZeneca érkezett. 

Müller Cecília elmondta, hogy 52 800 Janssen-vakcina áll rendelkezésre, megfelelőnek találták a vakcinát, tehát ez is rendelkezésre fog állni. Ez egy egyadagos oltóanyag, így az oltóbuszokra szánják. 

Szólt arról is, hogy az AstraZenaca vakcinája esetében a második adagot hamarabb fel lehet venni, mint 12 hét. Ezt az oltópont felé kell jelezni, de legalább 10 embert össze kell várni – tette hozzá. 

Müller Cecília megerősítette, hogy az idősotthonok esetében a látogatóknak rendelkeznie kell a védettségi kártyával. 

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #operativ törzs |
likeold
a fb oldalunkat