Sztrájkot tart a Lufthansa földi személyzete

Fotó: Pixabay
MTI
2022.07.25. 19:05

Figyelmeztető sztrájkot tart a Lufthansa földi kiszolgáló személyzete a szakszervezet felhívására szerdán, a légitársaság utasainak fokozott járattörlésekre és késésekre kell felkészülniük.

A ver.di (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft) szakszervezet a Németországban foglalkoztatott mintegy 20 ezer alkalmazottat érintő, folyamatban lévő kollektív tárgyalásokkal összefüggésben hirdetett meg egynapos figyelmeztető sztrájkot július 27-re. A földi személyzethez tartoznak a műszaki kiszolgálók és a logisztikusok, akik nélkül a repülőgépek nem tudnak felszállni.

A ver.di elutasította a Lufthansa ajánlatát a kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon, de beleegyezett a tárgyalások folytatásába augusztus elején. A szakszervezet tájékoztatása szerint a Lufthansa 18 hónapos futamidő alatt fix juttatások és eredményalapú bérikiegészítés bevezetését ajánlotta fel. A ver.di viszont 9,5 százalékos béremelést követel az idén. A munkavállalók túlterheltsége, a magas infláció miatt a három éven át tartó bérstop után indokolt lenne a jelentős béremelés – mondta Christine Behle főtárgyaló, a ver.di alelnöke és a Lufthansa felügyelőbizottságának elnökhelyettese. Behle szerint a helyzet a repülőtereken egyre feszültebbé válik.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője egy nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy a ver.di sztrájkfelhívása “annál is inkább érthetetlen, mivel a munkáltatói oldal magas és szociálisan kiegyensúlyozott béremelést ajánlott” a vállalat “feszült gazdasági helyzete” és a bizonytalan gazdasági kilátások ellenére.

A figyelmeztető sztrájk a tervek szerint szerdán hajnali 3 óra 45-kor kezdődik és csütörtök reggel 6 óráig tart. A földi kiszolgáló személyzet Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Hamburg, München, Berlin, Bréma, Hannover, Stuttgart és Köln repülőterein teszi le a munkát.

A figyelmeztető sztrájkok a német szakszervezetek tárgyalási taktikájának gyakorta alkalmazott eszközei, és jellemzően néhány órától egy-két napig tartanak. A most meghirdetett munkabeszüntetésre olyan időszakban kerül sor, amikor nem csak a németországi, de más repülőtereken is fennakadások vannak a földi szolgáltatásokban, és hosszú sorok alakulnak ki a biztonsági ellenőrzéseknél.