családorvosok világnapja

„Szintet léptünk az orvosi hivatásban”

Fotó: dr. Szigeti Éva/Facebook
Szigethy Teodóra
2021.05.19. 21:19

A családorvosok egyedül dolgoznak a praxisukban, de jó, hogy van egy nap, amikor közösen ünnepelhetnek, amikor méltathatják a hivatást, amit választottak – mondta dr. Szigeti Éva nyúli gyermekorvos a családorvosok világnapja alkalmából.

Hirdetés

A Családorvosok Világszervezete 2010-ben nyilvánította május 19-ét a családorvosok világnapjának.

Dr. Szigeti Éva elmondta, a Covid-19 járvánnyal szintet lépett az orvosi hivatás, s a családorvoslás is. Mindenkire több feladat hárult, amire nem szabad teherként gondolni, mert nem az. „Praxiskapcsolatok jöttek létre, kollégákkal dolgoztunk együtt, hogy hatékonyabban tudjunk túllépni ezen a kritikus időszakon” – mutatott rá a gyermekorvos.

Szigeti Éva szerint ugyan a járványnak még nincs vége, de a nehezén már talán túl vagyunk. Az orvos hangsúlyozta, szakmájukkal ők a családok részei lehetnek, akikre nemcsak reggel 8 és délután 4 között lehet számítani. Néha jobban ismerik a hozzájuk forduló embert, mint a családtagjai vagy barátai. Ez kell is, hiszen a betegség gyógyításánál nemcsak az adott tüntet kell kezelni, hanem az egész embert, a lelket is. Egy vírus által megbolygatott instabil helyzetben sokaknak támaszai is az orvosok – emelte ki a szakember.

Szigeti Éva hivatását úgy látja, mint egy élethosszig tartó tanulási, tapasztalási folyamatot, amiben az állandó szakmai felkészültség mellett a páciensektől is tanulnak.

A gyermekorvos bízik abban, hogy a Covid-19 csitulásával helyrebillen az egyensúly, ami az elmúlt időszak bizonytalansága megingott. Türelemmel, együttműködéssel ez sikerülhet.

Hirdetés
Kapcsolódó témák: #gyermekorvos | #világnap |