Hirdetés

Szigorú intézkedések mellett zajlik a teherforgalom

Fotó: MTI/Krizsán Csaba
MTI
2020.03.16. 17:37

Szigorú intézkedések közepette, de zavartalanul folyhat a teherforgalom Magyarország és Szlovénia között továbbra is, és ez segít minket abban, hogy a magyar emberek folyamatos ellátását biztosítani tudjuk - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Ljubljanában hétfőn.

Hirdetés

A tárcavezető a szlovén fővárosban Anze Logar szlovén külügyminiszterrel tárgyalt. A találkozót követően kiemelte, Magyarországra továbbra is beléphetnek azok a kamionok, “amelyek magyarországi úti céllal közlekednek, a magyar embereknek hoznak árut, a magyar emberek ellátása szempontjából fontos tevékenységet végeznek, és bejöhetnek azok a kamionok is, amelyek a szomszédos országokba szállítanak, nekik szigorú biztonsági előírásokat kell követniük, csak a kijelölt autópályákat és a kijelölt benzinkutakat használhatják”.

Szijjártó Péter kiemelte, “nem lesz probléma a Szlovénia felől Magyarországra érkező szállítmányokkal, azok ugyanúgy fogják tudni szolgálni a magyar emberek ellátásának a célját, ahogyan eddig is szolgálták”. A szlovén fél teljes megértéssel fogadta a magyar szigorító intézkedéseket – szögezte le a politikus.

Hirdetés

Mint mondta, a személyi forgalom korlátozása, vagyis az a döntés, hogy Magyarország területére csak magyar állampolgárok léphetnek be, segít abban, hogy “megvédjük a magyar emberek és a szomszédos országok polgárainak egészségét is”.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott, hogy a mostanihoz hasonló nehéz helyzetekben “válik igazán egyértelművé, hogy milyen szorosan egymásra vagyunk utalva mi, szomszédok, amikor az ország működtetéséről, a gazdaság és az emberek ellátásának folyamatos biztosításáról van szó”.

A Magyarország és Szlovénia közötti kapcsolatrendszer eddig az elszalasztott lehetőségekről szólt – hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátette azonban, hogy a magyar kormány úgy látja, az új szlovén kabinettel “sikerül intenzívebbé tenni az együttműködést, amelyből mind a magyar, mind a szlovén emberek nagyon sokat profitálhatnak majd”.

“Reméljük, hogy hamarosan eljön az az időszak, amikor már sokkal pozitívabb témák fogják uralni a tárgyalásainkat, és végre megállapodhatunk arról, hogy milyen módon kötjük össze a két ország energiaellátási rendszereit, és milyen módon nyitunk új utakat, amelyeken keresztül magyar és szlovén emberek közlekedhetnek a két ország között” – tette hozzá.

Kapcsolódó témák: #közlekedés |
likeold
a fb oldalunkat