Hirdetés
Ünnepi díszközgyűlés

Szent István szellemében telt a megyei díszközgyűlés

Győr+
2020.08.18. 19:24

„Magyarország ma azért létezhet még, mert az előttünk járó nemzedékek, amikor kellett, kiálltak az országért, és megőrizték azokat az alapokat, amelyeket Szent István tett le. Ezt a hazát pedig ma is a magyar emberek hite, életereje és anyanyelve élteti”- hangzott el a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ünnepi díszközgyűlésén, kedden.

Hirdetés

Az ünnepség elején Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke házigazdaként köszöntötte a megjelenteket, majd az ünnepség felvezetéseként elmondta, elődeink ezer esztendővel ezelőtt keresztény és független magyar államot teremtettek. „Keresztényt, mert érezték, csak a hitnek teremtő ereje van, és független államot, mely védelmet és oltalmat nyújt az országban élőknek. Augusztus 20. a függetlenségről és a szabadságról is szól, de egyiket sem adják ingyen”- mondta.

Kiemelte, az elődeink által alapított keresztény és független állam már több mint egy évezredre biztosítja magyarként való megmaradásunkat Európában. „Államalapításunkra emlékezve tehát ünnepelnünk kell az időtlen magyar Hazát, melyet a magyar emberek –bárhol éljenek is a nagyvilágban- hite, életereje, anyanyelve testesít meg és éltet”- hangoztatta Németh Zoltán.

Hirdetés

Az ünnepi beszédet Székely Zoltán művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója mondta, aki hangsúlyozta, Szent István tisztelete a katolikus nemzeti identitástudat megtestesítője volt, amely szorosan összefonódott Mária kultuszával, s a kettő együttesen alkotta a Patrona Hungariae eszmét.

„Első királyunk személye azonban alkalmas volt arra is, hogy ezen túlmenően aktuális eszmei-politikai törekvéseket jelenítsen meg, amelyeknek tekintélyt kölcsönözhetett, illetve történelmi igazolást adhatott. Ekként a 19-20. században az egységes magyar állam eszméjét szimbolizálta. Az I. világháborúig az országot feszítő centrifugális erőkkel szemben, Trianon után pedig a területi revízió történeti jogalapjaként”– emelte ki beszédében a művészettörténész.

Az ünnepségen többen is elismerésben részesültek, ahogy az ilyenkor már szokássá vált.

Győr-Moson-Sopron MegyeDíszpolgára Kék Szalag kitüntető címet vehetett át Németh László atya, akinek munkásságát végigkísérte az útmutatás, amelyet még kispapként bencés tanárától, Nádasi Alfonztól kapott: „Légy mindig elérhető és mindig megszólítható.”

Győr-Moson-Sopron Megye közoktatásáért Péterfy Sándor-díjat kapott Horváth Attiláné, aki a Kertészeti Egyetemen végzett, pedagógusi diplomáját pedig a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerezte. A jelenlegi Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakképző Iskolája, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja pedagógusaként sok éve dolgozik.

– Győr-Moson-Sopron Megye művészeti tevékenységéért Kormos István-díjat érdemelt ki a Csornai Bárdos Lajos Kórus Egyesülete. A vegyeskar 1959-ben alakult. Legfőbb célja az egyetemes zenekultúra, a népzene, műzene, a világi- és egyházi zene értékeinek feltárása és ápolása, ezen belül is kiemelkedő szerepet biztosítva a magyar zenei értékeknek.

– Győr-Moson-Sopron Megye szociális tevékenységéért Dr. Batthyány-Strattmann László-díjat Odoricsné Buthi Krisztinának ítélték oda, aki szakmai munkáját a Vas Megyei Markusovszky Kórházban osztályvezető főnővérként és szociális munkásként kezdte. Kapuváron a Nyitott Kapu-Vár Szociális Szolgáltató Központ vezetését. 2016-ban vette át. Munkáját mindenkor magas szakmai tudással és hozzáértéssel végzi. Külön kiemelkedő az az empátia, amelyet mind beosztottjai, mind pedig az ellátottak irányába tanúsít.

– Győr-Moson-Sopron Megye gazdaságáért Meller Ignác-díjat a Darnó-Hús Funkció Kft. kapta meg, amely 1991 óta van jelen. Hitvallásuk a kifogástalan minőségű, házias ízvilágú hústermékek gyártása, kizárólag hagyományos módszerekkel.

A cég múltja és törekvése példaértékű a vidékfejlesztésen alapuló lokális identitásfejlesztésben.

Kapcsolódó témák: #kitüntetés | #ünnep |
likeold
a fb oldalunkat