Hirdetés

Szavazhatunk 2020 fájára

Fotó: Pixabay
Győr+
2019.10.30. 15:07

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta bocsátja szavazásra, melyik legyen az év fája, idén is szavazhatunk.

Hirdetés

2019-ben a sajmeggy kapta a legtöbb voksot, a 2020-as év fáját a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár fajok közül választhatjuk ki.

Tatár juhar: Eleink honfoglaló útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

Hirdetés

Kecskefűz: A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

Rezgő nyár: Hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja, fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek vissza­szorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

Szavazni IDE kattintva lehet november 22-ig.

Forrás: azevfaja.hu

likeold
a fb oldalunkat